• 90%
  1 vote
 • Rate this show
  What did you think?
 • 43
  watchers
 • 11.2k
  plays
 • 2.2k
  collected
 • 15
  lists
PosterPoster

De Rijdende Rechter (Judge on the Road)

All Episodes 2008 - 2018
TV-G

 • 2018-09-25T00:00:00+02:00s at 2018-09-25T00:00:00+02:00 on KRO-NCRV
 • 1996-01-13T00:00:00Z
 • 25 mins
 • 8 days, 22 hours, 10 mins
 • Netherlands
 • Reality
In De Rijdende Rechter people and organizations can take a dispute to court with binding ruling.

527 episodes

In de reeks De rijdende rechter wordt vervolgd gaat Jetske van den Elsen tien weken lang terug naar twee of drie spraakmakende uitzendingen van de afgelopen jaren. Het zijn allemaal zaken waarbij de uitspraak van meester Visser soms zeer grote gevolgen te weeg hebben gebracht. Jetske ziet hoe een boom wordt geveld of hoe een schutting op de nieuwe plek komt te staan. Maar ze gaat ook mee met Rietje Heeres naar de rechtbank om te horen of zij haar boete voor illegaal storten van giftige schoonmaakmiddelen moet betalen. Rietje gebruikt die om haar stoep schoon te schrobben tegen de stankoverlast van haar twee huisvarkens. En Jetske bestormt de Friese wateren met een motorboot om te proosten op het behaalde succes van het baggeren van een boerensloot. In de eerste aflevering laat ze de hond Moti uit die in plaats van een gebitsreiniging een castratie onderging. Zijn baas eiste € 1500,00 als genoegdoening maar ging met lege handen naar huis. Ook checkt zij de decibellen van het klokkenspel in een speeltuin in Rotterdam en gaat ze op bezoek bij Boer Jan. Hij had het paard van Anja op stal staan maar door een ongelukkig ongeval bleef het achterbeen van het paard in een ijzeren brug steken. Anja vreesde voor het leven van haar paard en eiste ruim € 3000,00 dokterskosten van Jan. Meester Visser vond dat Jan geen blaam trof. Toen Jetske terug ging om te kijken hoe het paard er nu bij stond, bleek boer Jan besloten te hebben om Anja met haar paard weg te sturen omdat de verhoudingen zo slecht waren geworden dat Anja volgens Jan niet meer in zijn stal welkom was.

In de tweede aflevering van de nieuwe NCRV-reeks De rijdende rechter wordt vervolgd gaat Jetske terug naar Heerenveen en Ryptjerk. In Heerenveen moest Frank Visser proberen de handige klusser Bert op zijn eigen terrein te houden. Bij het bouwen van een nieuwe schutting sneuvelde de buitenmuur van het schuurtje van zijn buurvrouw Laura. Jetske bekijkt hoe de schutting tussen beiden nu precies loopt. En in Ryptjerk was de familie De Jong ten einde raad omdat het hen onmogelijk werd gemaakt met hun bootje de Friese wateren te bevaren. De sloot vanaf hun huis moest gebaggerd worden. Maar de blubber mocht van ’t Fryske Gea absoluut niet op hun grond gestort worden. De bagger was namelijk een directe bedreiging voor het prachtige bloemetje ’t gele dottertje. De Rijdende Rechter wist de zaak te beslechten. Het Fryske Gea wint en de boot blijft aan de kant. Redding komt uit onverwachte hoek. Meneer Haalboom van de provincie Friesland komt met een typische Friese oplossing: de blubber wordt met baggerschepen afgevoerd, op kosten van de provincie! Eind goed, al goed. Vol trots neemt de familie Jetske mee in de boot waar ze kunnen toosten op het succes.

In de derde aflevering van de NCRV-reeks De rijdende rechter wordt vervolgd gaat Jetske terug naar twee zaken die het best bekeken zijn ooit. Afleveringen (van bijna twee miljoen kijkers) waarin veel spanning te voelen was bij alle partijen. Allereerst bezoekt Jetske mevrouw Van Wessem die niet meer wil dat de familie Sandifort ook maar één blik op haar richt. Jetske praat ook met de bemiddelaar Joop Kuijs die na vele sessies de beide partijen zover heeft gekregen dat er van voor tot achter een enorme betonnen muur wordt geplaatst. Daarna rijdt Jetske door naar Emmeloord. Ze constateert dat de nieuwe weg die van meester Visser moest worden aangelegd, achter de huizen van Margriet, Sjoerd en de familie Kok, te smal is. De buren zijn zo boos dat ze niet meer met elkaar praten, maar Jetske zorgt voor een doorbraak!

In de vierde aflevering van de NCRV-reeks De rijdende rechter wordt vervolgd gaat Jetske op de fiets naar fietsenzaak Rijken. Daar heeft eigenaar Mark nog steeds een groot conflict met zijn bovenbuurman. Bart heeft bij Mark een nieuwe fiets gekocht die volgens Bart veel te snel ging roesten. Na de uitspraak bleek dat Bart nog steeds niet vergevingsgezind was. Het gaat zelfs zover dat Jetske tussen beide heren moet springen als ze vraagt hoe het gaat. Jetske reist, nog in verbijstering, af naar het zuiden. Daar constateert ze dat Norman Wilting nog steeds niet kan begrijpen waarom hij geen achterdeur in zijn schutting mag plaatsen van Meester Visser. Gelukkig kan ze aan het Haarsteegse Wiel rustig bijkomen terwijl ze samen met meneer Geerts naar de dobber zit te staren. Eind goed al goed.

Nog nooit is het voorgekomen dat een partij zo boos is op Meester Visser. Er wordt zelfs met een glas ranja gegooid en met de wandelstok gemaaid. De familie Boerakker is woedend omdat ze vinden dat de piketpalen die het Kadaster geslagen heeft volkomen verkeerd staan. Daarnaast hebben ze ook nog eens verschrikkelijke ruzie met hun buren Riet en Eric Rijnen over de coniferen heg. Jetske neemt de familie Boerakker mee naar de notaris om voor eens en voor altijd duidelijkheid te creëren. Bij de tweede zaak gaat ze naar de burgemeester van Rhenen om te kijken of de Doggy dance van hondenvereniging Canis Cunerae op het nieuwe toegewezen veldje al kan worden uitgevoerd.

Rietje Heeres is al meer dan twintig jaar in het bezit van haar varkens. Nog nooit heeft er iemand geklaagd over stankoverlast. Maar een boze bovenbuurvrouw heeft dat nu wel gedaan. Rietje reinigt haar achtertuin met een krachtig schoonmaakmiddel om de stankoverlast tegen te gaan. Ze beseft niet dat dit schadelijk is voor het milieu. Rietje is dus in overtreding. Dat betekent een fikse boete van meer dan 300 euro en een strafblad. Jetske volgt haar gang naar de advocaat en de rechtbank. Beide hopen op vrijspraak. De andere zaak speelt zich af in Wieringerwaard. Voor Threes de Backer is het windscherm van naastgelegen zorgcentrum een balk in haar oog. Ze eist dat het windscherm wordt afgebroken. Ze voelt zich daarin gesterkt, omdat voormalig directeur van het zorgcentrum meer dan een jaar geleden het beloofd heeft. Maar mevrouw Borst, de huidige directeur, zegt: “Ik weet van geen afspraak, dus het windscherm blijft staan”. Meester Visser beslist echter anders en Jetske kijkt met beide partijen hoe het windscherm ter zielen gaat.

De uitspraken van mr. Visser hebben grote gevolgen voor de partijen. In Alphen a/d Rijn moet een grote notenboom om. Jetske gaat kijken hoe de tuin van Nelleke van Osch er nu bij staat. Ze constateert dat de buren die de boom weg wilde hebben hun huis te koop hebben gezet. In Krimpen a/d IJssel besloot mr. Visser dat het bushokje, dat bijna tegen Sjaan Schutte haar balkonnetje stond, weg moest. Maar de gemeente heeft inmiddels het bushokje tijdelijk op de plek gezet waar omwonenden weer bijzonder ongelukkig van worden. Sterker nog ze hebben een bezwaar ingediend bij de gemeente. Jetske wordt geconfronteerd met woedende buurtbewoners.

In deze aflevering ontmoet Jetske drie zeer blije partijen. Brigit Provoost werd overrompeld door de onverwachte komst van vijf buitenlandse werknemers die in haar huis gestald werden. Volgens de tegenpartij Catharina van Geel een volstrekt legale handeling, omdat ze een contract had met de makelaar. Diezelfde makelaar heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Brigit Provoost niet meer boos op hem is, want hij heeft inmiddels haar huis verkocht. Ook Peter van Oers is gelukkig met de uitspraak van mr. Visser. Ondanks dat hij in zijn eentje moest betalen mocht hij zijn felbegeerde schutting plaatsen. Tot slot gaat Jetske vissen met meneer Geerts bij het Haarsteegse wiel.

In deze aflevering gaat Jetske terug naar drie zaken. In Zaandam zorgde een enorme lekkage in de slaapkamer van de kinderen van Anne en Bart voor een conflict tussen de eigenaars in het appartement. In Wieringerwerf moest meester Visser snel handelen. Een camping moest wijken voor de toekomstplannen van de gemeente Wieringerwerf. Bewoners hadden daar prachtige huisjes staan en wilden er alles aan doen om hun camping te redden. Helaas, de boel moest plat. Jetske gaat kijken wat er voor de camping in de plaats is gekomen. En ze rijdt nog even via Friesland om een bezoek te brengen aan Ernst en Richard die in de clinch lagen over een erfafscheiding. In de De rijdende rechter wordt vervolgd gaat Jetske van den Elsen tien weken lang terug naar twee of drie spraakmakende uitzendingen van de afgelopen jaren. Het zijn allemaal zaken waarbij de uitspraak van meester Visser soms zeer grote gevolgen te weeg hebben gebracht.

In alweer de laatste aflevering van de Rijdende Rechter Wordt Vervolgd, gaat Jetske terug naar drie typische Rijdende Rechter-zaken. Peter van Oers wil graag een schutting, omdat hij met zijn buren in de clinch ligt over een paar millimeters van de gezamenlijke oprit. De schutting mag er komen van meester Visser en Jetske gaat kijken of alle auto’s nu nog wel op de oprit passen. En over de uitbouw van meneer Peters is een hoop gedoe ontstaan met de gemeente Purmerend. Meester Visser schakelt topdeskundige Kees van Dam in om de welstandscommissie van de gemeente Purmerend te kunnen doorgronden. En Jetske sluit dit seizoen af met een bezoek aan Dylan die zijn poes Pom kwijtraakte aan het Amsterdamse dierenasiel.

1x01 Episode 1

 • Series Premiere

  1995-10-07T23:00:00Z — 25 mins

2x01 Episode 1

 • Season Premiere

  1997-09-06T22:00:00Z — 25 mins

3x01 Episode 1

 • Season Premiere

  no air date — 25 mins

4x01 Episode 1

 • Season Premiere

  1999-09-04T22:00:00Z — 25 mins

4x21 Vinyl

 • 2000-03-04T23:00:00Z — 25 mins

5x01 De afvoerpijp

 • Season Premiere

  2000-09-09T22:00:00Z — 25 mins

5x06 Drempel

 • 2000-10-14T22:00:00Z — 25 mins

5x12 Pauwen

 • 2000-12-09T23:00:00Z — 25 mins

5x14 Inkijk

 • 2001-01-07T23:00:00Z — 25 mins

Een Amsterdams echtpaar dat een benedenetage bewoont, voelt zich bespied door de achterburen. Het pand van de achterburen is recent verbouwd en sindsdien heeft het echtpaar volop inkijk. Ze eisen daarom dat de ramen van de buren worden geblindeerd.De gemoederen raken verhit en Mr. Frank Visser probeert de impasse te doorbreken.

5x15 Achterstallig onderhoud

 • 2001-01-14T23:00:00Z — 25 mins

Twaalf senioren klimmen op de barricaden, vanwege het achterstallig onderhoud aan hun huizen. De stichting die de woningen in Berlicum (Brabant) verhuurt, is tevens beheerder van het nabijgelegen bejaardentehuis. De huurders zijn bang dat de stichting gokt op een natuurlijk verloop.

5x16 Overpad

 • 2001-01-21T23:00:00Z — 25 mins

Het recht van overpad geeft regelmatig aanleiding tot fikse burenruzies. In het Brabantse Gemert voeren buren al tien jaar lang een bittere strijd en maken elkaar het leven zuur. Inzet is het gebruik van het gezamenlijke pad dat tussen de twee huizen loopt. De buren stappen in deze aflevering naar de Rijdende Rechter om zijn objectieve oordeel te vragen.

5x17 Gehuurde bedrijfswoning

 • 2001-01-28T23:00:00Z — 25 mins

Twee heren wonen en werken samen in een gehuurde bedrijfswoning aan de gracht in Amsterdam. Ze hebben het pand voor ruim een ton verbouwd. Nu het huurcontract na vijf jaar afloopt, willen zij een deel van hun investering terug. De verhuurder weet echter niets van een dergelijke afspraak af.

5x18 Haagse hofje

 • 2001-02-04T23:00:00Z — 25 mins

Bewoners van het Haagse hofje “Om en Bij” bakkeleien over de inrichting van de gemeenschappelijke tuinen. Woningbouwvereniging Haag Wonen begrijpt niet waar de Haagse dames problemen mee hebben. Haag Wonen heeft namelijk al een plan gepresenteerd voor het herinrichten van de gemeenschappelijke tuinen. Daarin staat reeds dat de tuinen een uniform karakter zullen krijgen. De woningbouwvereniging denkt dat het conflict in het hofje over meer gaat dan over de gemeenschappelijke tuinen en vreest dat de boel zal gaan escaleren. Mr. Frank Visser doet een uitspraak in deze zaak.

5x19 Slechte bestrating

 • 2001-02-11T23:00:00Z — 25 mins

Een fietser uit Schiedam ergert zich al lange tijd aan de slechte bestrating van de oude binnenstad van zijn stad. Nu hij zelfs een zadelveer heeft gebroken, nadat hij door een kuil was gereden, stelt hij de gemeente aansprakelijk voor de schade. Mr. Frank Visser doet op uitspraak in deze zaak.

5x20 Bruidsjurk

 • 2001-02-18T23:00:00Z — 25 mins

Een bruidsmodezaak in Bodegraven kan een jurk in maat 46 niet leveren en bedenkt op eigen houtje een oplossing. Wanneer dat later toch uit komt, is de moeder van de bruid woedend. De bruidsjurk wordt niet gekocht en moeder eist haar aanbetaling terug. Mr. Frank Visser probeert de impasse te doorbreken en doet uitspraak in deze zaak.

5x21 Erfgrens

 • 2001-02-25T23:00:00Z — 25 mins

Een Friese boer uit Rottevalle wil zijn hek verplaatsten naar de uiterste erfgrens, maar de coniferenhaag van zijn buurvrouw staat in de weg. Wanneer hij zonder overleg hoekpalen voor het nieuwe hek plaatst, zorgt de buurvrouw dat deze weer snel verdwijnen. De Rijdende Rechter doet uitspraak.

5x22 Cursusgeld

 • 2001-03-04T23:00:00Z — 25 mins

Een Belgische steward wil zijn carrière een andere wending geven en meldt zich aan bij een opleidingsinstituut voor verkeersvlieger in Bosschenhoofd (Brabant). Na enkele maanden is hij genoodzaakt met de cursus te stoppen, maar krijgt hij dan te horen dat het instituut weigert een deel van de 17.000 gulden cursusgeld aan hem terug te betalen. De Rijdende Rechter bekijkt de zaak.

5x23 Galajurk

 • 2001-03-11T23:00:00Z — 25 mins

In deze tiende aflevering van de Rijdende Rechter doet mr. Frank Visser uitspraak over een galajurk. Een jonge vrouw wil dat het hotel in Wassenaar waar zij op een familiefeest was, de schade vergoedt aan haar galajurk. De jurk is beschadigd, nadat ze in een rieten stoel had gezeten.

6x01 Kippenoverlast

 • Season Premiere

  2001-09-02T22:00:00Z — 25 mins

Twee heren uit Dalfsen kunnen elkaar niet zien en vooral niet luchten. De ene buurman houdt kippen tot grote ergernis van de andere buurman. Maar die beweert weer dat het allemaal is begonnen met een verkeerd geplaatste haag in de voortuin. De emoties lopen zo hoog op dat de Rijdende Rechter assistentie inroept van de plaatselijke politie.

6x02 Bomenconflict

 • 2001-09-09T22:00:00Z — 25 mins

Sinds de zon niet meer in de tuin van een familie in Buurse kan schijnen, is het zogenaamde ‘naboarschap’ in deze Twentse gemeenschap ernstig bekoeld. Ook vanavond blijkt weer dat een conflict tussen buren over bomen nooit alleen gaat over de hinder die de bomen zouden veroorzaken.

6x03 Geluidsoverlast

 • 2001-09-16T22:00:00Z — 25 mins

Geluidsoverlast is één van de belangrijkste oorzaken van ruzies tussen buren. Een begenadigd muzikante die in een Apeldoornse flat woont, is het beu dat haar onderbuurvrouw het haar onmogelijk maakt om haar instrument te bespelen.

6x04 Uitgebreid boodschappen

 • 2001-09-23T22:00:00Z — 25 mins

Kinderen kunnen wel eens té ondernemend zijn en zelf uitgebreid boodschappen gaan doen. Een strijdbare moeder vindt dat het uitgegeven zakgeld weer terug moet in de spaarpotten en pikt het niet dat een winkelier de levende koopwaar weigert terug te nemen. De Rijdende Rechter bekijkt de zaak.

6x05 Nare luchtjes

 • 2001-09-30T22:00:00Z — 25 mins

De vervuilde stadslucht doet een Amsterdamse uitwijken naar een woning op het frisse Drentse platteland. Maar ook daar blijken bepaalde luchtjes ongewenst te zijn. Plattelandse stugheid tegenover stadse nuffigheid leiden tot een botsing van culturen.

6x06 Parkeerterrein

 • 2001-10-07T22:00:00Z — 25 mins

Voor veel mensen is het een probleem om zonder schade een parkeerterrein op of af te rijden. Bochten lijken te krap en paaltjes staan op schijnbaar onlogische plekken. Stille getuigen zijn de strepen op de muren en de scheef gereden hindernissen. Een inwoner van Roermond stelt de beheerder van het parkeerterrein aansprakelijk.

6x07 Regenafvoer

 • 2001-10-14T22:00:00Z — 25 mins

In het Limburgse Eygelshoven heeft de ene buur een stuk van het dak van de andere buur afgezaagd om ruimte te creëren voor een verbouwing van zijn woning. Het resultaat is dat de regenafvoer nu al jarenlang onderwerp is van een heftige strijd.

6x08 Grond eigendom

 • 2001-10-21T22:00:00Z — 25 mins

Een Rotterdamse wil niet dat haar buurman nog langer gebruik kan maken van haar grond. De huurrelatie is door zijn eigengereide optreden zo verstoord dat hij ook niet meer via de achterom bij zijn huis mag komen.

6x09 Parkeerprobleem

 • 2001-10-28T23:00:00Z — 25 mins

Een leraar pikt het niet langer dat een parkeerterrein bij zijn huis is omgebouwd tot speelplaats voor de jeugd en hun ouders. Dit terwijl er juist nijpende parkeerproblemen zijn in deze wijk in Grave. De Rijdende Rechter zoekt het uit.

6x10 Conflict meubelzaak

 • 2001-11-04T23:00:00Z — 25 mins

Een echtpaar uit Nederhorst den Berg heeft een conflict met een meubelzaak over de zithoek die ze daar kochten. Er zit namelijk al na enkele maanden een vieze gloed op de meubels en de hond van het echtpaar is volgens de winkelier de schuldige, tot woede van zijn baasje.

6x11 Paragliden

 • 2001-11-11T23:00:00Z — 25 mins

Een avontuurlijke man wil als een vogel door de lucht zweven en schrijft zich in voor een cursus paragliden. Maar als de weersomstandigheden tot twee keer toe roet in het eten gooien, geeft hij het op en eist zijn cursusgeld terug.

6x12 Tuinenreis

 • 2001-11-18T23:00:00Z — 25 mins

Mr. Frank Visser doet uitspraak in de zaak. Een echtpaar boekt in oktober een tuinenreis naar Duitsland met de bus. Bij thuiskomst eisen ze de reissom terug, want ze hebben naar eigen zeggen vrijwel geen tuin gezien.

6x13 Fietsdrempels

 • 2001-11-25T23:00:00Z — 25 mins

Nederland ligt vol met verkeersdrempels. Dat is soms lastig, maar het bevordert wel de veiligheid op veel plekken. Maar de plaatsing van tientallen drempels op een fietspad in de duinen schiet een Haagse toerfietsster in het verkeerde keelgat.

7x01 Witte herder

 • Season Premiere

  2002-06-09T22:00:00Z — 25 mins

Een hondenliefhebster uit Vroomshoop heeft een witte herderpup gekocht bij een fokster, uit het Groningse Beerta. Helaas bleek de hond een zeer ernstige vorm van heupdysplasie te hebben. De fokster wil geen geld terug geven nu blijkt dat het baasje elders een andere pup heeft gekocht en ze het gevoel heeft zwart te worden gemaakt in de witte herder wereld.

7x02 Portiekdeur

 • 2002-06-16T22:00:00Z — 25 mins

Een echtpaar uit De Bilt heeft een uit de hand gelopen meningsverschil met de bovenbuurvrouw over het al dan niet open zetten van de gezamenlijke portiekdeur. Het echtpaar heeft last van tocht als de portiekdeur openstaat en de buurvrouw vindt de stankoverlast van haar buren dermate erg dat de portiekdeur open moet blijven.

7x03 Turkse schotel

 • 2002-06-23T22:00:00Z — 25 mins

Een Turkse vrouw woont in een flat in Enschede. Om haar in Nederland geboren dochtertje de Turkse cultuur over te brengen heeft zij een schotelantenne gekocht, maar het balkon van haar flat zit aan de verkeerde kant en ze heeft geen ontvangst. De vereniging van eigenaren verbiedt haar om de schotelantenne ergens anders aan het gebouw op te hangen.

7x04 Landjepik

 • 2002-06-30T22:00:00Z — 25 mins

Twee heren die wonen in het waterrijke Loosdrecht hebben ruzie over een stukje grond. De ene buur verbiedt de ander om zijn boot via het bewuste stukje op de wal te trekken en wil eigenlijk dat de ander helemaal uit zijn vaarwater blijft.

7x05 Friese onrust

 • 2002-07-07T22:00:00Z — 25 mins

Wie denkt dat er een serene rust heerst op het Friese platteland, komt soms bedrogen uit. In Luinjeberd hebben twee buren een dagtaak aan het elkaar dwarsbomen en pesten. Een in de weg staande camper, gluren, en stankoverlast zijn zo over en weer de klachten.

7x06 Kras op dashboard

 • 2002-07-14T22:00:00Z — 25 mins

Een aantal vrienden organiseert een vrijgezellenfeest. De gehuurde busjes komen niet geheel ongehavend terug maar niemand weet hoe het is gekomen. Wat rest is een kater voor zowel de verhuurder als de feestvierders, want zij krijgen de borg niet terug.

7x07 Zwaar verkeer

 • 2002-07-21T22:00:00Z — 25 mins

Landelijk wonen op een woonark aan een dijk in het mooie Rijpwetering is voor 1 bewoner helaas niet meer zo onbezorgd als vroeger. De gemeente heeft zwaar verkeer over de dijk laten rijden en het lijkt erop dat daardoor de hele dijk is verzakt, inclusief het terras en de schuur bij de woonark.

7x08 Galajurk

 • 2002-07-28T22:00:00Z — 25 mins

Een dame uit Hilversum heeft voor de feestdagen een rode galajurk gekocht. Tot haar schrik ziet de jurk er niet meer uit nadat ze hem in de wasmachine heeft gewassen. De winkelier is in eerste instantie van goede wil, maar als alle vervangende jurken haar niet kunnen bekoren is voor hem de maat vol en laat hij haar de winkel niet meer in.

7x09 Mill / Suzuki

 • 2002-08-04T22:00:00Z — 25 mins

De gemeente Mill pikt volgens een aantal bewoners hun grond in. Er ligt een stoep en een stuk straat op, maar de gemeente vindt het niet nodig daarvoor te betalen. Ook behandelt mr. Frank Visser in deze aflevering een zaak tegen een autodealer. Volgens de klant belooft de dealer eerst van alles en komt hij daar later weer op terug. Hij annuleert daarom de koop, maar de dealer berekent hem nu annuleringskosten.

7x10 Marmeren vloer

 • 2002-08-11T22:00:00Z — 25 mins

Wil je als goede huisvrouw je marmeren vloer eens een extra beurt geven, gaat het helemaal fout omdat je blijkbaar de verkeerde spullen hebt gebruikt. De productlijn van de fabrikant is zo uitgebreid dat de huisvrouw uit Kampen in deze zaak door de bomen het bos niet meer zag en haar kostbare marmeren vloer verprutst.

7x11 Berkenzaadjes oproer

 • 2002-08-18T22:00:00Z — 25 mins

In deze zaak treden twee families tegelijk op als eisende partij tegen hun achterbuurman. Inzet is zijn berkenboom. De ene familie heeft geen zonlicht in de tuin en de nieuwe serre, de andere familie heeft last van de takken en zaadjes die zelfs tussen de boterhammen terecht komen. Maar de achterbuurman heeft zijn huis juist gekocht vanwege die mooie berk in de tuin.

7x12 Twarres

 • 2002-08-25T22:00:00Z — 25 mins

Bij de organisatie van een popconcert komt heel wat kijken. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de hoofdartiest op tijd verschijnt. In Poeldijk zou Twarres optreden, maar na een voorprogramma van meer dan drie uur, begon het publiek te morren; ze willen hun geld terug!

7x13 Haagse zooi

 • 2002-09-01T22:00:00Z — 25 mins

In een Haagse volksbuurt hebben mensen last van hun buurman die enkele pandjes in de buurt verbouwt en opknapt. De verbouwing van het huis naast hen duurt namelijk al 6 jaar en de troep blijft zich opstapelen. Wanneer dan bovendien blijkt dat hun huis daarom onverkoopbaar is, wenden zij zich tot mr. Frank Visser.

7x14 Bonje in Tijnje

 • 2002-09-08T22:00:00Z — 25 mins

In het Friese Tijnje heeft een buurman een stukje grond erbij gekocht en nu blijkt dat de schutting van de buren op zijn erf staat. Hij eist hun deel van het tuinpad op en dat geeft trammelant, want dan kan de motor niet meer via het pad naar achteren.

7x15 Zaanse appeltjes

 • 2002-09-15T22:00:00Z — 25 mins

Prachtige sierappelbomen in het Zaanse Wormerveer zorgen voor een hoop onrust in de straat. Jongeren vinden het heerlijk om met de rode appeltjes tegen een witte muur aan te gooien. Maar als ze de muur missen gooien ze in de achterliggende tuin van een echtpaar en daar ligt kleinzoon Sjonnie soms te slapen. Moeten de bomen nu weg of moet de jeugd worden aangepakt?

7x16 Tuinpad in Emmen

 • 2002-09-22T22:00:00Z — 25 mins

De nieuwe bewoners van een huis in Emmen zijn blij met hun huis èn met de achterom. Het paadje in de achtertuin dat al jarenlang door het gemeentelijk groen liep, werd door hen netjes betegeld, zodat de vuilnisbak en de skelter van de zoon des huizes er makkelijk door kunnen. Maar dan grijpt een oplettende gemeente ambtenaar in, want het pad is in strijd methet bestemmingsplan.

7x17 Max

 • 2002-09-29T22:00:00Z — 25 mins

Een echtpaar uit Heemstede besluit na veel wikken en wegen een jonge Cocker Spaniël aan te schaffen in één van de plaatselijke dierenwinkels. De jonge pub, die Max wordt genoemd, blijkt na enige tijd aan heupdisplasie te lijden. De eigenaresse van de dierenwinkel biedt de beide echtelieden aan om Max weer terug te nemen, maar de baasjes gaan daar nietop in en laten de hond opereren. Bovendien eisen zij dat de dierenwinkel de kostbare operatie vergoedt.

7x18 Vuilnisbelt

 • 2002-10-06T22:00:00Z — 25 mins

Een bejaard echtpaar uit Woerden verhuist naar een seniorenflat en klaagt al kort na hun verhuizing over een ondraaglijke stank in de woning. Hun appartement op de eerste verdieping ligt recht boven de opslagruimte waarin het vuilnis van alle flatbewoners wordt opgeslagen. Van alle flatbewoners zijn de bejaarde echtelieden de enige twee met klachten overstank. De verhuurder weigert dan ook om kostbare aanpassingen aan te brengen.

7x19 Ganzenoverlast

 • 2002-10-13T22:00:00Z — 25 mins

Een oudere alleenstaande heer uit Castricum wil van zijn rust genieten en koopt een luxe appartement in een nieuwe woonwijk met veel groen en water. De vaart onder zijn slaapkamerraam wordt de favoriete stek van een groep tamme boerenganzen met vele slapeloze nachten als gevolg. Met het groeiende gebrek aan slaap neemt ook de radeloosheid toe. Grote boosdoener volgens de man is uiteindelijk de Gemeente Castricum die gebrek aan verantwoordelijkheid en daadkracht verweten wordt.

7x20 Zandheuvel

 • 2002-10-20T22:00:00Z — 25 mins

In de oneindige uitgestrektheid van Zeeuws Vlaanderen komen twee kunstenaars per ongeluk naast elkaar te wonen. De twee zijn elkaars tegenpolen: de een is grafisch ontwerper en modernist, de ander is liefhebber van klassieke landschappen. Wanneer de mathematisch ontworpen tuin van de modernist resulteert in een aarden wal langs het huis van zijnbuurman raken de gemoederen verhit; en niet alleen op het artistieke vlak.

7x21 Geëikel in de groentetuin

 • 2002-10-27T23:00:00Z — 25 mins

Een bejaard boerenechtpaar doet het bedrijf van de hand en koopt een woning in Putten. Achter het huis wordt een mooie plek uitgezocht voor demoestuin, hoewel recht onder het bladerdak van de monumentale eik van de buren.De vallende eikels en het uitgestrekte wortelstelsel van de eikenboom zijn een ramp voor de moestuin. Na achttien jaar van frustratie heeft het assertieve boerenstel nog maar één eis: weg met die boom.

7x22 Open haard

 • 2002-11-03T23:00:00Z — 25 mins

Een openhaardbezitter uit Utrecht wordt onaangenaam verrast wanneer zijnbuurvrouw hem belt met het verzoek om voortaan geen haardvuur meer testoken. Als longpatiënte kan ze weinig verdragen, en zeker niet die zwarerooklucht. Als verstokt openhaardgebruiker weigert hij op haar verzoek inte gaan.

7x23 Centrale wasmachine

 • 2002-11-10T23:00:00Z — 25 mins

Het management van een grote woningbouwvereniging wil een seniorenflat in Doorwerth weer rendabel krijgen. Daartoe verlaagt zij de leeftijdsgrens voor nieuwe huurders en heft zij de centrale wasmachine op de begane grond op. Woningen mét wasmachine zijn immers beter te verhuren, vindt de woningbouwvereniging. Alle flatbewoners worden gedwongen een wasmachine inhuis te nemen. Een aantal oudere huurders weigert dat, naar hun mening zijn de woningen daarvoor te krap en is er tevens sprake van contractbreuk.

7x24 Doesburgse straatruzie

 • 2002-11-17T23:00:00Z — 25 mins

Een door de Gemeente Doesburg bedachte verkeersingreep in een woonwijk heeft de bewoners van twee straten op voet van oorlog met elkaar gebracht. Door deze ingreep wordt een aantal autobezitters gedwongen om via een extreem smalle verbindingsweg bij hun garage te komen. Voor de betreffende automobilisten geen probleem, voor de bewoners met kinderen aan die wegwel: te gevaarlijk vinden zij. De oplossing die zij voorstaan leidt de auto’s door een andere, bredere straat. Maar daar zijn de bewoners van die straat weer tegen.

7x25 Vergaste rozenstruik

 • 2002-11-24T23:00:00Z — 25 mins

Wanneer een vader en zijn zoon aan het tuinieren slaan ontstaat er na het nodige graafwerk een levensgevaarlijke situatie: zoonlief stoot met zijn spade dwars door een gasleiding. Vader is kwaad op de verantwoordelijke instantie NUON, waarom lag die leiding niet dieper? Tot zijn verbazing krijgt hij van NUON een rekening om de schade aan haar gasleiding te vergoeden.

7x26 De initiatiefrijke volkstuinder

 • 2003-01-05T23:00:00Z — 25 mins

Op volkstuinencomplex ‘De Elta’ in Santpoort-Zuid wordt de rust ernstig verstoord wanneer één van de tuinbezitters op eigen houtje besluit om het gezamenlijke toegangspad te asfalteren én de kosten daarvoor verhaalt op de andere tuineigenaren. Op een enkeling na voelt niemand ervoor om in die kosten te delen. De ‘initiatiefrijke volkstuinder’ probeert nu via de Rijdende Rechter af te dwingen dat de anderen alsnog hun rekening betalen. Het is nog maar de vraag of mr. Frank Visser hem hierin tegemoet komt.

7x27 Aquarium

 • 2003-01-12T23:00:00Z — 25 mins

Er zijn maar weinig aquariumliefhebbers die het aandurven om er thuis een zeewateraquarium op na te houden. Het evenwicht in een zeewateraquarium is kwetsbaar en het onderhoud vraagt om veel vakkennis. Ook de aanschafkosten zijn hoog en een bedrag van € 12.000 is geen uitzondering. Wanneer dan na aanschaf blijkt dat het zeewater maar niet in balans raakt en er dieren sterven dan stap je naar de leverancier. Kom je er onderling niet uit dan biedt De rijdende rechter uitkomst. Gelukkig voor mr. Frank Visser is hij in het gezelschap van een deskundige, want het jargon vliegt hem om de oren.

7x28 Hek van de dam

 • 2003-01-19T23:00:00Z — 25 mins

Op het vredige Limburgse platteland nabij Heerlen hebben twee buren een hooglopend conflict. Dat er een strook van zeker 35 meter weiland tussen hen in ligt, is voor hen geen beletsel zich flink aan elkaar te irriteren. De centrale elementen, in een wirwar van verwijten over en weer, zijn een hek en een heg. Aan De rijdende rechter de taak om deze ‘gordiaanse knoop’ te ontrafelen én om daar een verstandige uitspraak over te doen.

7x29 De vakantiereis

 • 2003-01-26T23:00:00Z — 25 mins

Na een achtdaagse groepsrondreis door Schotland en de Hebriden komt in ieder geval één van de reizigers uit de groep zwaar ontevreden weer thuis. Het reisprogramma voldeed niet aan zijn verwachtingen en een klachtenbrief naar de reisorganisatie volgt. Wanneer hij na enkele weken nog geen antwoord heeft gekregen, besluit hij zijn onvrede openbaar te maken via het internet. Hij wordt gesommeerd zijn publicatie van het internet te halen, maar desondanks zoekt de reisorganisatie toch naar een oplossing voor zijn klacht. Die oplossing blijft uit, nu is het woord aan rijdende rechter mr. Frank Visser.

7x30 Suède jas

 • 2003-02-02T23:00:00Z — 25 mins

Een dame op leeftijd uit Maasbracht brengt haar suède jasje naar de stomerij om een vlek te laten reinigen. Wanneer ze de jas terugkrijgt, is de vlek er uit. Maar het jasje zelf is onherstelbaar beschadigd. Volgens de stomerij is het reinigen van suède op eigen risico, maar de dame neemt daar absoluut geen genoegen mee. Ze voelt zich onheus behandeld en wil het aankoopbedrag terug. Aan mr. Frank Visser de schone taak om deze zaak tot een oplossing te brengen.

7x31 Vallende bomen

 • 2003-02-09T23:00:00Z — 25 mins

Een alleenstaande man krijgt de schrik van zijn leven wanneer er tijdens een stormperiode in een paar dagen tijd twee bomen op zijn dak vallen. Het zijn de bomen van zijn buurman. De eigenaar van de bomen maakt zich over dit voorval duidelijk minder druk dan zijn verontruste buurman. Wanneer de alleenstaande man enkele maanden later weer een scheef staande boom boven zijn dak ontwaart, komt hij in actie. Als hij bij zijn buren geen respons krijgt, schrijft hij De Rijdende Rechter. Een nieuwe storm wil hij namelijk niet afwachten.

7x32 Zieke huismeester

 • 2003-02-16T23:00:00Z — 25 mins

Senioren uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland op de bres voor hun portemonnee. De huismeester van hun serviceflat is al lange tijd ziek en de bewoners moeten nu meebetalen aan diens vervanger. De beheerder van de flat vindt dat heel redelijk, maar de bewoners zijn het daar absoluut niet mee eens. Mr. Frank Visser luistert naar het verhaal van beide partijen en komt er achter dat er veel meer aan de hand is.

7x33 Berkenboom in Birdaard

 • 2003-02-23T23:00:00Z — 25 mins

Het rustige Friese plaatsje Birdaard aan de Dokkumer Ee wordt normaalgesproken enkel opgeschrikt door de Elfstedentocht. Nu is het dorp ook het strijdtoneel in een juridisch conflict. Een statige berk is de boosdoener. De boom, die deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht, staat een bewoonster ernstig in de weg. Haar buurman, die de eigenaar van de boom is, denkt daar uiteraard heel anders over. Mr. Frank Visser zal hierover zijn oordeel vellen.

7x34 Carnaval in Kloosterburen

 • 2003-03-02T23:00:00Z — 25 mins

Ook in het Groningse Kloosterburen wordt ieder jaar weer volop carnaval gevierd. Maar niet alle inwoners zijn daar zo blij mee. Een heer die langs de optochtroute woont, klaagt over de overlast die hij jaarlijks ondervindt van confetti. Hij is het zat om steeds weer zijn tuin schoon te maken en wil dat de carnavalsstoet het confettikanon uitzet als er langs zijn huis wordt gereden. De carnavalsvereniging vindt dat mijnheer niet zo moet zeuren. Mr. Frank Visser heeft een luisterend oor voor beide partijen en zal door zijn uitspraak duidelijkheid scheppen.

7x35 Het glazen dakterras

 • 2003-03-09T23:00:00Z — 25 mins

Een echtpaar in Amsterdam heeft, na zeven zware klusjaren, hun historische pand in het hart van de stad zo goed als opgeknapt. Ze hebben nog één wens: een glazen serre annex dakterras boven de keuken. Dat is toch iets te hoog gegrepen voor deze ‘doe het zelvers’ en daarom nemen ze een professionele aannemer in de arm. Ze zijn tevreden met het eindresultaat. Echter die tevredenheid slaat al snel om in teleurstelling, nadat enige glasplaten scheuren vertonen. De aannemer zegt exact te hebben uitgevoerd wat het echtpaar wil, en ja; voor dat draadglas had hij ze toch echt wel gewaarschuwd. Het laatste woord is aan rijdende rechter mr. Frank Visser.

7x36 Speeltoestellen in Schagen

 • 2003-03-16T23:00:00Z — 25 mins

Twee moeders in Schagen zijn verwikkeld in een verbeten strijd met de gemeente, omdat de veiligheid van hun kinderen in het geding is. Als ondergrond bij speeltoestellen heeft de gemeente gekozen voor het zogenaamde ‘brekerszand’. De dames zijn uiteindelijk succesvol in hun strijd en weten de gemeente te overtuigen van het gevaar van ‘brekerszand’. Conflict uit de wereld zou je zeggen, maar dat is aan de dames niet besteed. Ze zijn niet tevreden met het alternatief van kunstgras waarover de gemeente inmiddels al heeft besloten. De dames rusten niet voordat er rubberen tegels onder de speeltoestellen liggen. Maar welke mening is mr. Frank Visser toegedaan?

8x01 De zolderkamer

 • Season Premiere

  2003-09-06T22:00:00Z — 25 mins

Jarenlang huurde oom Ed de derde verdieping van een huis in Amsterdam-Oost. Na zijn dood nam z'n nichtje Yvonne de taak op haar de woning leeg te halen. Alleen de zolderkamer had ze niet opgeruimd. Volgens haar waren deze spullen niet van haar oom, maar van de bewoner voor hem. De eigenaar van het huis, en de zolderkamer, weet zeker dat alles wat er staat wel van oom Ed is en eist dat zij de zolderkamer opruimt. Aan mr. Frank Visser de schone taak om deze zaak tot een oplossing te brengen.(Dit was de 150ste zaak van mr. Frank Visser als Rijdende Rechter!)

8x02 Eenzaam paard

 • 2003-09-13T22:00:00Z — 25 mins

Het paard Savannah staat al meer dan een jaar eenzaam in de stal. Deeigenaresse is met de Noorderzon vertrokken. De verhuurder van de stal zitnu met het paard opgescheept en heeft nog een fikse rekening openstaanvoor achterstallige huur. Gelukkig wil het zusje van de eigenaresse hetpaard wel meenemen, maar zij kan de rekening niet betalen. Wat moet er methet paard gebeuren? Het woord is aan rijdende rechter mr. Frank Visser.

8x03 Dansles

 • 2003-09-20T22:00:00Z — 25 mins

In september 2002 zijn de heer Pan en mevrouw Grootveld begonnen met het volgen van danslessen bij Dansschool Wim Mijdam. Na 5 lessen zijn ze gestopt met de danslessen omdat de vele draai- en repeterende bewegingen, het voor mevrouw Grootveld, die een epileptische conditie heeft, niet mogelijk is om de danslessen te vervolgen. De heer Pan en mevrouw Grootveld eisen het lesgeld voor de niet genomen lessen terug. Volgens Dansschoolhouder Wim Mijdam wordt op de eerste dansles van de cursus aan de cursisten meegedeeld dat de cursus betaald moet worden of men nu komt of niet. Daarnaast gelooft hij niet dat het stel gestopt is met de danslessen vanwege de epileptische conditie van mevrouw Grootveld. Volgens hem heeft de heer Pan grote moeite met het uitvoeren van de lessen.

8x04 Scootmobiel

 • 2003-09-27T22:00:00Z — 25 mins

Een gehandicapte vrouw uit Leeuwarden is vanwege haar handicap afhankelijkvan een invalidenwagentje. Om haar huis te verlaten moet zij met haarscootmobiel gebruik maken van een pad door de achtertuin van de buren.Twee paaltjes die voor haar een obstakel vormden zijn door de buurmaneerst weggehaald en later weer teruggeplaatst. De scootmobiel kan er niet door, maar de buurman weigert de paaltjes definitief te verwijderen. Aan Mr. Frank Visser de taak het juiste oordeel hierover te vellen.

8x05 Grafsteen

 • 2003-10-11T22:00:00Z — 25 mins

Na het overlijden van haar oma bestelt de Armeens-Nederlandse Bessima Johanners een grafwerk bij natuursteenfabrikant Dove uit Enschede. Het graf wordt geplaatst op de Syrisch orthodoxe begraafplaats in Glane, de enige Syrisch orthodoxe begraafplaats in Nederland. Maar wat blijkt na plaatsing? Het bestelde model van het grafwerkwijkt af, de kleur van de plaat is niet mooi en er zit een lelijke vlek op. Mevrouw Johanners laat het er niet bij zitten en gaat de strijd aan met de heer Dove, de natuursteenfabrikant.

8x06 Taxushaag

 • 2003-10-18T22:00:00Z — 25 mins

De familie Wienen heeft tot ergernis van de buren, de familie Collaris, de taxushaag die hun tuinen scheidt flink laten snoeien. De buren hebben een verschil van mening met betrekking tot het eigendom en het onderhoud van de taxushaag. Volgens familie Collaris is de taxushaag óf van hem, óf gemeenschappelijk eigendom. Volgens familie Wienen is de taxushaag zijn eigendom en staat de haag op zijn grond. Beide families hebben over en weer een aantal eisen.

8x07 Brommerleed

 • 2003-10-25T22:00:00Z — 25 mins

De 'brommerwegracefanaat' P.J. Lameijer uit Winschoten beloofde zijn bijna twaalfjarige buurjongen Dennis Weering hem in te schrijven voor de Automatenklasse van Stichting Organisatie Brommer Wegraces (SOBW). Deze organisatie faciliteert een jaarlijkse brommerwegracecompetitie in diverse klassen, waarbij wordt gereden op circuits in het hele land. Lange tijd trainde Lameijer zijn buurjongen Dennis. Vele uren sleutelde hij aan diens brommer ter voorbereiding op Dennis zijn eerste competitieseizoen als brommerwegracer. Helaas moest Lameijer tot zijn teleurstelling constateren dat de SOBW de Automatenklasse inmiddels had opgeheven.Als alternatief wilde Lameijer zijn buurjongen dan maar inschrijven voor de Sportklasse. Dat stond de SOBW niet toe, omdat Dennis daarvoor niet over de juiste brommer beschikt. Lameijer is kwaad en voelt zich misleid door de SOBW. Hij eist dat Dennis toch in de Sportklasse kan starten.

8x08 Taxi

 • 2003-11-01T23:00:00Z — 25 mins

Een Haags stel strandt op weg naar Schiphol op het station van Leiden. De trein gaat niet verder. Om het vliegtuig naar hun vakantiebestemming alsnog te halen, nemen ze een taxi. Blijkt het toevallig dat taxibedrijf te zijn dat adverteert met goedkope tarieven voor ritjes naar Schiphol. Op Schiphol aangekomen blijkt die belofte voor hen niet gelden en moet het normale tarief worden afgerekend. En dat was een stuk hoger. Kan dat zomaar?

8x09 Lantaarnpaal

 • 2003-11-08T23:00:00Z — 25 mins

Een familie uit Borger heeft een geschil met de gemeente Borger-Odoorn over een geplaatste lantaarnpaal. De eisers, de familie van Dijk, willen dat de lantaarnpaal verwijderd wordt, omdat het licht van de paal recht in hun woning en tuin schijnt. De gemeente wil echter de lantaarnpaal onder geen beding weghalen. Zij stelt wel voor om een zwarte kap in de lichtmast te plaatsen, zodat de hinder afneemt. De kosten voor plaatsing van die kap zouden voor rekening van de eisers komen en ook daar zijn ze het niet mee eens.

8x10 Regenbroek

 • 2003-11-15T23:00:00Z — 25 mins

Na een fietstocht op de Veluwe blijft een regenbroek achter op het terras van een eetcafé in Hoenderloo. De eigenaresse is deze vergeten. De café-eigenaar belooft de regenbroek op te sturen naar haar woonadres in Leeuwarden, maar komt zijn belofte niet na. De vrouw wil de broek niet komen halen en inmiddels heeft ze een nieuwe regenbroek aangeschaft. Volgens haar moet de café-eigenaar deze betalen want belofte maakt schuld.

8x11 Grond in bruikleen

 • 2003-11-22T23:00:00Z — 25 mins

De familie Raijmakers heeft zijn woning met bijbehorende grond in eigendom sinds 1985. Sinds 1985 stelt de familie ook de grond gelegen achter het huis in eigendom van Marti van Dam, van woningbouwvereniging Bergopwaarts, in bruikleen te hebben. Marti van Dam heeft de familie Raaymakers het gebruik van de grond in kwestie op 17 oktober 2002, met een opzegtermijn van 7,5 maanden, opgezegd. De familie wil een deel van het stuk grond in kwestie, in bruikleen blijven gebruiken. Marti van Dam, van woningbouwvereniging Bergopwaarts, stelt haar standpunt niet te kunnen wijzigen vanwege afspraken die gemaakt zijn met de toekomstige huurders van het stuk van de grond in kwestie.

8x12 Boeiboorden

 • 2003-11-29T23:00:00Z — 25 mins

Een huurder van een garage constateert op een dag dat de dakplinten boven de garagedeuren (boeiboorden) ongevraagd zijn vervangen. Een paar dagen later stuurt de boosdoener, de woningbouwvereniging, hiervoor een pittige rekening. Hij weigert te betalen, want zijn boeiboorden waren nog lang niet aan vervanging toe. Bovendien had hij dat zelf veel goedkoper kunnen doen.

8x13 Tafeltennistafels

 • 2003-12-06T23:00:00Z — 25 mins

Op het schoolplein van de basisschool van de heer van Tricht ‘De Wegwijzer’ staan sinds november 2001 twee tafeltennistafels. De heer Kornet woont in een hoekwoning gelegen aan de zuidzijde van het terrein van de school. Een voetpad van 1.50 meter scheidt het erf van het terrein van school. Volgens de heer Kornet staan de tafeltennistafels op een afstand van 2.75 meter evenwijdig aan het voetpad en zijn erf. Hij stelt overlast te ondervinden van deze tafeltennistafels en eist van de heer van Tricht van basisschool ‘De Wegwijzer’ dat hij de tafeltennistafels zo spoedig mogelijk naar een ander deel van het schoolplein verplaatst. Echter de heer van Tricht is niet overtuigd van de door de heer Kornet aangevoerde overlast en stelt de twee tafeltennistafels niet te willen verplaatsen.

8x14 De geknakte worst

 • 2004-03-13T23:00:00Z — 25 mins

Tijdens een carnavalsavond in het dorpje Kraggenburg in de Noordoostpolder wordt een nepworst de zaal in gegooid. Niets aan de hand, totdat de worst in het gewoel openbreekt en gevuld blijkt te zijn met purschuim. Eén van de bezoekers krijgt deze troep over zijn kleren. Hij vindt dat de maker van de nepworst de schade aan zijn kleding moet vergoeden.

8x15 De mobiele schutting

 • 2004-03-20T23:00:00Z — 25 mins

Een bewoner uit het Friese Noordwolde heeft achter het huis een schutting gebouwd. Dit tot ergernis van de buren, die er met de auto nog maar moeilijk langs kunnen om hun eigen garage te bereiken. Zij willen dat de schutting wordt verplaatst.

8x16 De spookbewoner

 • 2004-03-27T23:00:00Z — 25 mins

Voor een echtpaar uit Sint-Maartensbrug kwam een droom uit toen zij een manage kochten van een bevriend echtpaar. Daarbij werden duidelijke afspraken gemaakt. Maar juist deze afspraken zorgen nu voor de nodige problemen.

8x17 Het waterpad

 • 2004-04-03T22:00:00Z — 25 mins

Achter een rijtje huizen in het Brabantse Oudenbosch ligt een pad. Eén van de bewoners gebruikt dit pad al jaren als achteruitgang. Maar nu dreigt de doorgang te worden geblokkeerd door een schutting van de buren. Kan dit zomaar?

8x18 De huurprijzenslag

 • 2004-04-10T22:00:00Z — 25 mins

Een gepensioneerde postbode woont tot zijn tevredenheid in een ouderenwoning in Blaricum. Totdat hij ontdekt dat de buurvrouw voor exact dezelfde woning maandelijks 70 euro minder huur betaalt. Hij vindt dat een huurverlaging op zijn plaats is. De woningstichting vindt van niet.

8x19 Het lapjesdak

 • 2004-04-17T22:00:00Z — 25 mins

De eigenaren van twee garageboxen hebben last van een lekkend dak. Inmiddels is één dak vernieuwd en geven beide kemphanen elkaar de schuld van de aanhoudende lekkage. Wiens dak zorgt nu voor de problemen?

8x20 Berkenoproep

 • 2004-04-24T22:00:00Z — 25 mins

Twee buurvrouwen uit Krimpen ad IJssel ergeren zich aan de bomen van de overbuurman. De bomen nemen de zon uit de tuin en de overbuurman weigert er iets aan te doen. Via De rijdende rechter willen ze de buurman dwingen zijn bomen te snoeien.

8x21 Op losse voegen

 • 2004-05-01T22:00:00Z — 25 mins

Een bollenkweker uit Lisse laat zijn huis opnieuw voegen door een gespecialiseerd voegbedrijf. Achteraf is hij niet te spreken over het resultaat en weigert de rekening te betalen. De voeger vindt echter dat hij prima werk heeft geleverd.

8x22 De wortelverstopping

 • 2004-05-08T22:00:00Z — 25 mins

Meer dan 30 jaar geleden kregen de bewoners van een Heerlense wijk een moeraseik van de gemeente cadeau. Nu de bomen flink de lucht in zijn geschoten leveren ze de nodige problemen op, waaronder een rioolverstopping. Moet de gemeente hier niet iets aan doen?

8x23 Meten is weten

 • 2004-05-15T22:00:00Z — 25 mins

Twee partijen hebben een mondelinge overeenkomst over het huren van een garage. Enkele dagen later bedenkt één van de partijen zich en wil onder de afspraak uit. De verhuurder vindt dat dit niet zomaar kan en wil dat de afspraak gerespecteerd wordt.

8x24 De overpadblokkade

 • 2004-05-22T22:00:00Z — 25 mins

Een echtpaar uit Den Helder gebruikt al jarenlang een steegje naast het huis van de buren. Maar met de komst van een nieuwe buurman komt daar een eind aan. Het steegje wordt afgesloten. De vraag is of hij dit wel mag doen, want er is toch recht van overpad? De buurman trekt zich hier echter niets van aan, want hij weet van niets.

8x25 Parkeerverdriet

 • 2004-05-29T22:00:00Z — 25 mins

Een ouder echtpaar uit Medemblik kocht drie jaar geleden een seniorenflat inclusief parkeerplaats. Zij kunnen hun auto daar echter zelden kwijt omdat de hele buurt hier parkeert. Het plaatsen van een slagboom zou een goede oplossing zijn, maar de woningbouwvereniging vindt dit helemaal niet nodig.

9x01 Grensgeval

 • Season Premiere

  2004-10-06T22:00:00Z — 25 mins

De heer en mevrouw Krukkenberg uit Purmerend proberen zo goed en zo kwaad als het gaat van het leven te genieten. Dat is soms best moeilijk want ze hebben de afgelopen jaren de nodige tegenslagen te verwerken gehad. Ze willen nu eindelijk rust en op ruzie met de buren zitten ze dus niet te wachten. Maar helaas, die onderlinge relatie is al enige tijd ernstig verstoord. Eigenlijk sinds de buurman zijn nieuwe garage enkele centimeters op hun grond heeft gebouwd. En van de ene ergernis komt de andere, ook de schutting in de achtertuin staat volgens hen niet op de juiste plaats. Inmiddels zijn de verhoudingen zo bekoeld dat er niet meer met de buren wordt gesproken. Tijd voor rijdende rechter mr. Visser om helderheid en misschien een beetje verzoening te brengen.

9x02 Nachtbrakers

 • 2004-10-13T22:00:00Z — 25 mins

De Amsterdamse kunstenaar en initiatiefnemer van bijzondere evenementen Rob Schrama organiseert samen met ’levend kunstwerk’ en lokale beroemdheid Fabiola een nachtelijke theatertocht door Amsterdam. Die tocht noemen zij ‘Marie de la Nuit’, de deelnemers moeten er wel voor betalen. De twee kunstenaars zijn enthousiast, hun initiatief haalt de pers. Maar wanneer de verwachte subsidie uitblijft ontaard de soepele samenwerking tussen de twee in een koude oorlog. De ruzie gaat over geld, en daarbij wordt er flink met modder gegooid, in dit geval zelfs letterlijk. Mr. Frank Visser heeft zijn handen vol aan de twee heethoofden. Tijd om de boekhouding eens grondig door te lichten.

9x03 De kolossale conifeer

 • 2004-10-20T22:00:00Z — 25 mins

In de achtertuin van mevrouw De Boer in Broek in Waterland staat een metershoge conifeer. Ze woont alleen en zit dagelijks uren in haar achtertuin te kijken. Ze geniet dan van de vele vogels die op de conifeer af komen. Ook haar dochter die regelmatig langs komt met haar kinderen is erg gesteld op de boom. Maar die vreugde wordt niet door iedereen gedeeld, zeker niet door buurvrouw Ludwig. Die ziet de boom graag worden omgehakt, liever nog vandaag dan morgen. Ze ergert zich mateloos aan de takken in haar tuin om maar niet te spreken van gebrek aan zonlicht of het dreigende gevaar van een vallende boom tijdens een storm. Tijd voor een afgewogen oordeel van mr. Visser.

9x05 De verloren tuin

 • 2004-11-03T23:00:00Z — 25 mins

Voor de 90-jarige heer Wensink uit Lobith is tuinieren gelijk aan ontspannen. Als gewezen landbouwer weet hij er ook het nodige van. In zijn riante tuin, achter zijn huurwoning verbouwt hij allerlei soorten groente. Wat hij zelf niet kan gebruiken gaat in zijn vriezer of naar de buren. Wanneer de woningbouwvereniging aankondigt de tuinen te willen verkleinen legt Wensink zich daar niet zomaar bij neer. Maar zijn protest mag niet baten, de tuin wordt ingekort. Wanneer Wensink vervolgens bij de woningbouw om compensatie vraagt krijgt hij nul op het rekest. De woningbouwvereniging heeft gehandeld volgens de wet en vindt dat zij de heer Wensink al tegemoet is gekomen. Of dat voldoende is moet blijken uit het oordeel van de Rijdende Rechter, mr. Frank Visser.

9x06 Buitenspel

 • 2004-11-10T23:00:00Z — 25 mins

Meneer en mevrouw van Biene zijn ervaren tourfietsers. Nu beiden met pensioen zijn trekken ze er vaak samen op uit. Zo besloten ze een dagtocht naar Willemstad te maken. Deze tocht van zo’n 40 km zou geen problemen op moeten leveren. Er was echter niet gerekend op de verkeersblokker. Toen mevrouw Van Biene daar overheen fietste kwam ze pijnlijk ten val. De gemeente wordt aansprakelijk gesteld, maar zonder resultaat. De Van Bienes vrezen voor meer ongelukken in de toekomst en willen niet alleen dat de gemeente de schade vergoedt, maar ook dat ze iets doet aan deze gevaarlijke situatie. In het fraaie Willemstad volgt een reconstructie, onder leiding van de Rijdende Rechter, mr. Frank Visser.

9x07 Schietpaal

 • 2004-11-17T23:00:00Z — 25 mins

Meneer en mevrouw van Biene zijn ervaren tourfietsers. Nu beiden met pensioen zijn trekken ze er vaak samen op uit. Zo besloten ze een dagtocht naar Willemstad te maken. Deze tocht van zo’n 40 km zou geen problemen op moeten leveren. Er was echter niet gerekend op de verkeersblokker. Toen mevrouw Van Biene daar overheen fietste kwam ze pijnlijk ten val. De gemeente wordt aansprakelijk gesteld, maar zonder resultaat. De Van Bienes vrezen voor meer ongelukken in de toekomst en willen niet alleen dat de gemeente de schade vergoedt, maar ook dat ze iets doet aan deze gevaarlijke situatie. In het fraaie Willemstad volgt een reconstructie, onder leiding van de Rijdende Rechter, mr. Frank Visser.

9x08 De gigantische eik

 • 2004-11-24T23:00:00Z — 25 mins

In de tuin van familie Van der Ven in Son en Breugel staat een 80-jarige eik. De eik is prachtig, maar veroorzaakt voor de buren, familie Der Kinderen, veel overlast. Vallende eikels, mosgroei en veel bladeren. Maar dat is nog niet het ergste. Volgens familie Der Kinderen drukken de wortels van de eik hun garage omhoog, zo erg dat de garage scheuren vertoont. Familie Der Kinderen heeft Van der Ven al hierop aangesproken, maar Van Der Ven meent dat de wortels niet de oorzaak zijn. Aan mr. Frank Visser de taak om te achterhalen wat de oorzaak van de scheurvorming in de garage is.

9x09 Naden in de vloer

 • 2004-12-01T23:00:00Z — 25 mins

De heer Kornaat uit Anna Jacobapolder droomde al jaren van een eiken houten vloer. Eindelijk had hij een deskundig bedrijf gevonden, CB Interieur Afwerking & Spanplafonds, die de vloer kon leggen. Maar vlak na het leggen ging de vloer uitzetten en vervolgens weer krimpen. Er ontstonden grote naden, en die gingen niet meer weg. Een grote ergernis voor Kornaat. De heer Van Dijke, de directeur van CB Interieur, vindt echter dat dit de eigen schuld is van Kornaat. Kornaat had volgens Van Dijke niet gezorgd voor de juiste vochtigheidsgraad. Mr. Frank Visser gaat op onderzoek uit en meet de luchtvochtigheid.

9x10 Garage op pootjes

 • 2004-12-08T23:00:00Z — 25 mins

De heer Krabbenborg uit Borculo klust graag. Zo heeft Krabbenborg zijn schuur eigenhandig omgebouwd tot garage. Maar de auto van Krabbenborg kan de pas verbouwde garage niet indraaien, er is te weinig ruimte. De garage moet dus een stukje naar achteren. Via een ingenieus systeem lukt het Krabbenborg om de garage in één nacht te verplaatsen. De volgende morgen ontdekken de buren dat de garage voor een gedeelte op het gezamenlijk achterpad staat. Dat willen ze niet. Reden voor mr. Frank Visser om te kijken of de garage teruggezet moet worden.

9x11 De geloogde waarheid

 • 2004-12-15T23:00:00Z — 25 mins

Mevrouw Ronda uit Echt is erg gesteld op haar meubels. Ze poetst elke dag, maar wat haar stoort is haar salontafel. Die tafel is er namelijk na een behandeling door de heer Plessius niet mooier op geworden. In plaats van een strak glimmende tafel, kwam de tafel na behandeling terug met allerlei butsen en krassen. Volgens Plessius zaten die butsen en krassen er vóór behandeling al in. Alleen zag je die niet goed, omdat ze gevuld waren met een donkere boenwas. Aan mr. Frank Visser de taak om te achterhalen of Plessius zijn werk wel goed heeft gedaan.

9x12 Kruisingcrash

 • 2004-12-22T23:00:00Z — 25 mins

Na een bezoek in het ziekenhuis te Nieuwegein, komt Robin Kemkes in botsing met een auto. Pech voor Robin, want zijn scooter is total loss. Gelukkig mankeert Robin zelf niets. Omdat Robin van rechts kwam, wil hij de schade verhalen op Interpolis, de verzekeraar van de automobilist. Interpolis wil echter niet betalen, omdat Robin bij het oversteken van de kruising niet goed heeft opgelet. Volgens Interpolis had Robin de automobilist voorrang moeten verlenen. Aan mr. Frank Visser de taak om te achterhalen wie nu wie voorrang had moeten verlenen.

9x13 Gluren bij de buren

 • 2005-01-12T23:00:00Z — 25 mins

In een rustige buitenwijk in Almelo kunnen twee buren het slecht met elkaar vinden. Beide partijen wonen in een vrijstaand huis, maar dat belet hen niet om last te hebben van elkaar. De onvrede richt zich voornamelijk op de heesterheg die als scheiding tussen de twee tuinen dient. De een vindt de heg veel te hoog en zou hem het liefst helemaal weg zien. Voor de andere is de privacy zo heilig dat een klein gaatje in de heg eigenlijk al te veel is. Voor deze partij kan de heg niet hoog en dicht genoeg zijn.Mr. Frank Visser heeft een luisterend oor voor beide partijen en zal door zijn uitspraak duidelijkheid scheppen.

9x14 De tingel tangel

 • 2005-01-19T23:00:00Z — 25 mins

Wonen in betekent veel rust en ruimte. Tenminste dat dacht en hoopte mevrouw Velde. Sinds enige tijd doet zij in het voorjaar en in de zomer geen oog meer dicht. Boosdoener zijn de windorgels die haar buurman in zijn tuin heeft hangen. Vooral wanneer de wind wat aantrekt wordt zij ongewild deelgenoot van het concert dat deze instrumenten spontaan ten gehore brengen. Buurman wil muziek in zijn tuin en weigert zijn windgongs het zwijgen op te leggen.

9x15 De fijne kneepjes

 • 2005-01-26T23:00:00Z — 25 mins

Om de spanning in haar rug en nek weg te nemen, liet Esther Wasmus zich masseren door vriend en hobbymasseur Guus Crutz. Deze gaf Esther na afloop een waardebon voor een gratis massage. Maar toen Esther deze bon wilde verzilveren, kwam ze bedrogen uit. Guus wil haar niet meer onder handen nemen. En daar neemt Esther geen genoegen mee.

9x16 Boeren, burgers en buitenlui

 • 2005-02-02T23:00:00Z — 25 mins

Het valt niet mee, als boer in Nederland. De export loopt spaak en het weer werkt vaker tegen dan mee. Als je dan ook nog minder oogst door de bomen van de buurman, wat doe je dan? Boer Ko de Putter uit Zeeuws Vlaanderen nam het heft in eigen handen. Hij besloot de bomen eigenhandig om te leggen met behulp van een boormachine en wat gif. Sindsdien durft buurman Minderhout zijn erf bijna niet meer te verlaten. Want waartoe is buurman nog meer in staat.

9x17 De stinkende sierkachel

 • 2005-02-09T23:00:00Z — 25 mins

Toen mevrouw de Groot overleed ging haar huis naar haar kleinzoon. Maar met het huis erft hij ook de problemen van oma. Want sinds de buurman een sierkachel liet aanleggen was het soms niet te harden in huis. Een rare lucht, pijn in de keel en duizelingen waren het gevolg. Volgens mevrouw de Groot lag het aan de nieuwe kachel, volgens buurman van der Werf lag het wellicht meer aan de buurvrouw zelf. Wijlen mevrouw de Groot wilde graag een uitspraak van de Rijdende Rechter. Dochter Tiny geeft graag gehoor aan deze wens, tenslotte moet haar zoon straks in het huis gaan wonen

9x18 De pup is dood

 • 2005-02-16T23:00:00Z — 25 mins

Dolblij was mevrouw van Ewijk met haar raspup Kyan. Totdat bleek dat de hond ernstig ziek was. Zo ziek zelfs dat de dierenarts hem in liet slapen. En alsof het allemaal al niet verdrietig genoeg was, werd ze ook nog eens geconfronteerd met hoge rekeningen van de dierenarts.Mevrouw van Ewijk wendde zich tot de verkopers, rekenend op begrip. Maar daar krijgt ze nul op rekest. Mevrouw de Roos en meneer van der Ham konden toch ook niet weten dat kleine Kyan ziek was.

9x19 Kabaal aan het kanaal

 • 2005-02-23T23:00:00Z — 25 mins

De gepensioneerde meneer Becker brengt veel tijd door in zijn tuin. Het liefst zou hij een mooie schutting plaatsen voor wat privacy, maar dat wordt hem onmogelijk gemaakt door zijn buren, de familie Moorlag. Opa Moorlag heeft een flink aantal bomen precies op de erfgrens geplaatst, dus voor een schutting is geen plaats. Met het wetboek als wapen trekt meneer Becker nu ten strijde en al snel blijkt het niet alleen om de bomen te gaan.

9x20 Geen centimeter teveel

 • 2005-03-02T23:00:00Z — 25 mins

Al 10 jaar lang zijn mevrouw Jonkers en meneer Daretta uit Zoetermeer aan het bekvechten. Meneer Daretta is eigenaar van een Italiaans restaurant en besloot in 1994 om uit te breiden. De bouwplannen werden keurig besproken met de buren, de familie Jonkers. Zij maakten geen bezwaar, totdat meneer Daretta zijn zaag in hun dakgoot zette. Inmiddels is meneer Jonkers overleden, maar de strijdbijl is nog altijd niet begraven.

9x21 Van de wal in de sloot

 • 2005-03-09T23:00:00Z — 25 mins

Na haar werk neemt mevrouw Hiemstra gewoonlijk de bus vanuit Harlingen naar Franeker. Zo ook op een gure dag in februari. Omdat het nogal waait doet zij een stapje naar achteren in het bushokje om vervolgens haar bril schoon te maken. Dat kleine stapje naar achteren had grote gevolgen. Het glas van het bushokje lag eruit, waardoor mevrouw Hiemstra in de achtergelegen sloot belandde. Zonder bril en met een scheur in haar jas wisten omstanders haar uit het water te vissen. Mevrouw Hiemstra vindt dat de gemeente Harlingen maatregelen had moeten nemen om dit soort ongelukken te voorkomen.

9x22 Eenmaal andermaal

 • 2005-03-16T23:00:00Z — 25 mins

Mevrouw Steenwijk runt samen met haar man een zuivelboerderij. Hij doet de koeien en het land, zij maakt verse boter, yoghurt en karnemelk. In de zomer stoppen er regelmatig fietsers voor een versnapering. Renate wilde voor deze mensen graag een terras aanleggen. Toen zij op het internet een leuke set stoelen en tafels tegenkwam deed ze meteen een bod. Haar bod werd geaccepteerd, maar toen zij haar terras bij de verkoper op wilde halen waren de tafels en stoelen al weg.

9x23 Holle bolle Gijs

 • 2005-03-23T23:00:00Z — 25 mins

Na een bezoek aan zijn dochter in Almere besloot meneer Fokker nog even te gaan winkelen. En gelukkig was er een invalideparkeerplaats vrij, vlak voor het winkelcentrum. De plek was wat krap, maar meneer Fokker is een geoefend automobilist en dacht dat het wel zou lukken. Helaas zag hij een obstakel over het hoofd. Zijn gloednieuwe en zeer gekoesterde auto had aanzienlijke schade. Het obstakel bleek een stortkoker van het unieke afvaltransportsysteem van de gemeente Almere. Het afval wordt daar ondergronds afgevoerd. Hartstikke mooi natuurlijk, maar daar heeft meneer Fokker geen boodschap aan. Hij stelt de gemeente Almere aansprakelijk voor zijn schade.

9x24 Kind van de Rekening

 • 2005-03-30T22:00:00Z — 25 mins

Toen mevrouw Van der Kooij in haar gerenoveerde woning trok ontdekte zij al snel dat haar dak lekte. Omdat er tien jaar garantie op zat, zocht zij contact met de dakdekker. Deze kwam langs, maar zag al snel dat het betreffende dak niet door hem gemaakt was.Onverrichter zake vertrok hij weer. Maar de rekening die mevrouw Van der Kooij voor dit bezoekje gepresenteerd kreeg loog er niet om; ruim 100 euro. Mevrouw Van der Kooij piekert er niet over die te betalen.

9x25 Vallende Blaadjes

 • 2005-04-06T22:00:00Z — 25 mins

Al vier jaar lang moet mevrouw De Vries regelmatig haar dak op om het bladafval van haar buurvrouw weg te halen. Doet ze dit niet, dan raakt de afvoer verstopt met een overstroming tot gevolg. De verzoeken van mevrouw De Vries om de bomen te snoeien worden door de buurvrouw weggewuifd. Mevrouw De Vries pikt het niet langer. Of die bomen worden flink gesnoeid, of de buurvrouw moet zelf maar het dak van mevrouw De Vries schoonhouden.

10x01 Zilver getint

 • Season Premiere

  2005-11-05T23:00:00Z — 25 mins

Meneer en mevrouw Goossens zijn enthousiaste verzamelaars van zilvertin. Na vele bezoekjes aan antiekmarkten en fanatiek speuren op het internet is de collectie aardig groot. Wat nog ontbreekt is een zilvertinnen fruitschaal. Rene Janssen biedt zo’n schaal aan op het internet samen met wat andere zilvertinnen spullen. Na de gebruikelijke onderhandelingen over de prijs kan mevrouw Goossens haar fel begeerde fruitschaal, een setje onderzetters, een klokje en een pillendoos ophalen bij Rene. Maar thuisgekomen blijkt nu juist de fruitschaal niet van zilvertin te zijn. Volgens Mevrouw Goossens wist Rene dat ook, maar heeft hij dat bewust verzwegen. Zij eist haar geld terug.

10x02 De koninginneboom

 • 2005-11-12T23:00:00Z — 25 mins

In 1978 plant meneer Jorissen uit Wernhout op koninginnedag een boom in zijn tuin. Met het verstrijken der jaren groeit de boom en neemt het bladafval toe, ook de buren merken dat. Buurman Knops is regelmatig bladeren aan het vegen. Als meneer Knops komt te overlijden moet weduwe Knops het bladafval van de boom van meneer Jorissen opruimen. Met haar 81 jaren krijgt ze dat niet meer gedaan. Ze wil dat de koninginneboom wordt gekapt.

10x03 Wie voelt er nattigheid

 • 2005-11-19T23:00:00Z — 25 mins

Met het oog op de toekomst besluiten meneer en mevrouw van der Hoeven te verhuizen naar een bungalow in een wat rustiger wijk. Hun eigen huis verkopen zij aan de familie van der Staak. Deze willen de woning aanpassen aan hun eigen smaak en slaan aan het verbouwen. Zo willen zij het laminaat in de serre vervangen door tegels. Maar met het openmaken van de vloer blijkt de serre zo lek als een mandje. Volgens de familie van der Staak moeten de vorige bewoners dat geweten hebben. Zij willen de herstelkosten van de serre dan ook verhalen op de familie van der Hoeven.

10x04 Voor paal gezet

 • 2005-11-26T23:00:00Z — 25 mins

Ridzert Elzinga zet zijn auto niet graag aan de straat. Hij is bang dat de plaatselijke jeugd op de terugweg uit het café zijn auto beschadigt. Daarom besluit hij om naast zijn huis een oprit aan te leggen. Omdat het een hoekwoning is, is er ruimte zat. Het enige probleem is een lantaarnpaal van de gemeente. Die staat pal voor de oprit. Ridzert vindt dat de gemeente die lantaarnpaal kosteloos moet verplaatsen, zodat hij in en uit kan rijden zonder schade. Wethouder van der Veen van de gemeente Achtkarspelen wil daar best voor zorgen, als meneer Elzinga maar betaalt.

10x05 Van ruilen komt huilen

 • 2005-12-03T23:00:00Z — 25 mins

Om ritjes door het bos te kunnen maken met haar dochter gaat mevrouw van Dasselaar op paardrijles. Ook thuis heeft zij een paard om mee te oefenen, maar deze blijkt net iets te fel voor haar. Ze gaat daarom op zoek naar een wat makker paard. Deze vindt ze bij paardenhandelaar Buitenhuis. Mevrouw van Dasselaar ruilt haar eigen paard in en neemt het paard van Buitenhuis mee naar huis. Maar al snel hangt meneer Buitenhuis aan de telefoon. Het door mevrouw van Dasselaar ingeruilde paard zou kreupel zijn. Omdat ze het zaakje niet vertrouwd draait mevrouw van Dasselaar de ruil terug. Meneer Buitenhuis gaat akkoord, maar brengt wel 150 euro kosten in rekening. En dat gaat mevrouw van Dasselaar te ver.

10x06 Schaduw over Oudorp

 • 2005-12-10T23:00:00Z — 25 mins

Als de familie Lengers haar nieuwbouwwoning in Oudorp betrekt is er nog geen beplanting aangelegd door de gemeente. Het zonlicht valt nog onbelemmerd naar binnen, tot groot genoegen van met name mevrouw Lengers. Als de gemeente een drietal kleine bomen plant voor het huis ziet zij geen reden voor alarm. Een beetje groen maakt het juist gezellig. Maar kleine boompjes worden groot. En bij de familie Lengers komt door die bomen nu helemaal geen licht meer binnen. Bijna de hele dag moeten de lampen aan in huis. Mevrouw Lengers wordt daar erg somber van en wil dat de gemeente de bomen voor haar deur verwijdert.

10x07 Game over

 • 2005-12-17T23:00:00Z — 25 mins

Jelle de Jong speelt Dynamic Tennis, een vrij nieuwe sport die bijzonder geschikt is voor ouderen. En ondanks zijn 80 jaren is Jelle nog behoorlijk fanatiek. Hij speelt zelfs nog wedstrijden voor de regiocompetitie. Maar met de inschrijving voor het nieuwe competitie- seizoen heeft het bestuur van zijn Dynamic Tennis Club hem een halt toegeroepen. Hij mag nog recreatief spelen, maar voor de regiocompetitie vinden ze hem te oud. Jelle mag wel een fitte tachtiger zijn, het bestuur is als de dood dat hij tijdens een wedstrijd het loodje legt. Jelle is diep beledigd. Hij laat zich niet zomaar aan de kant zetten.

10x08 Uit het lood geslagen

 • 2006-01-28T23:00:00Z — 25 mins

In haar benedenwoning in Rotterdam wil mevrouw van der Linden graag kunststof kozijnen met dubbel glas. Maar dan wel met behoud van de authentieke glas in lood ramen. Volgens Henk Goorden van Budget Kozijnen is dat geen enkel probleem. Hij maakt de offerte op en mevrouw van der Linden geeft akkoord. Henk vervangt de kozijnen, maar als hij het glas in lood terug wil plaatsen blijkt er sprake te zijn van een misverstand. Henk wil het glas in lood aan kettinkjes voor het raam hangen. Dat vindt mevrouw van der Linden geen gezicht. Henk moet maar wat anders verzinnen.

10x09 De wortel van het kwaad

 • 2006-02-04T23:00:00Z — 25 mins

In het Brabantse dorp Someren wonen Huub en Sjan Maas. Zij hebben om hun tuin een erfafscheiding gebouwd en naast deze afscheiding heeft de gemeente Someren op gemeentegrond een Iep geplant. De Iep is in de jaren zo enorm gegroeid dat de wortels het afscheidingsmuurtje van de familie Maas dusdanig heeft beschadigd dat het muurtje moest worden afgebroken. De familie Maas vindt dat de gemeente de boom moet kappen en dat zij het muurtje moeten vergoeden. De gemeente vindt de boom geen ‘bijzonder geval’ en weigert dan ook om deze te kappen nog de vernielde muur te vergoeden.

10x10 Waterzooi

 • 2006-02-11T23:00:00Z — 25 mins

Al in 1972 bouwde meneer Kisters in zijn achtertuin een zwembad voor zijn vrouw. Hij deed dat helemaal zelf en is niet alleen erg trots op zijn zwembad, hij is er ook erg zuinig op. Als de buren vertellen dat ze een nieuwe tuin willen aanleggen heeft de familie Kisters dan ook maar één wens. Geen groen in de buurt van het zwembad. Toch groeit er nu juist daar een boom over de schutting. Meneer Kisters vreest voor de afvoer van zijn zwembad nu de blaadjes vallen. Hij wil die boom daar weg hebben.

10x11 Hoe langer hoe beter

 • 2006-02-18T23:00:00Z — 25 mins

Hille Dantuma is fervent visser en doet regelmatig mee aan wedstrijden. Zo ook bij Hengel Sport Vereniging De Voorn. Toen hij vorig jaar aan de eerste wedstrijd van HSV de Voorn wilde deelnemen bleek tot zijn stomme verbazing dat het bestuur van de vereniging de maximum hengellengte opeens verhoogd had van 11 meter naar 11,5 meter. De heer Dantuma achtte zichzelf daardoor kansloos om de wedstrijd te winnen en vindt niet dat het bestuur deze beslissing op eigen houtje had mogen nemen. Het bestuur wil het besluit niet terugdraaien. De heer Dantuma zegt zijn lidmaatschap op en wil vervolgens zijn contributie terug. Het bestuur van HSV de Voorn denkt daar heel anders over.

10x12 Voor het karretje gespannen

 • 2006-02-25T23:00:00Z — 25 mins

Danielle Hartman verzorgt de drie Shetlanders van Marjolein Gribnau. Dit gaat goed totdat Danielle samen met een vriendin de pony’s stiekem voor een karretje van mevrouw Gribnau spant. Bij pony Binky gaat het goed mis.Binky slaat op hol en Danielle houdt hem niet meer. Het karretje schiet los. Binky schijnt op het eerste gezicht nergens last van te hebben maar het karretje is flink beschadigd. De eigenaresse van het karretje is boos en vindt dat Danielle de schade moet betalen. De ouders van Danielle willen het karretje zelf reparen maar daar heeft de eigenaresse geen oren naar.

10x13 Een grens te ver

 • 2006-02-27T23:00:00Z — 25 mins

Toen mevrouw Eulderink 15 jaar geleden van Moskou naar Oegstgeest verhuisde, vond ze een vriendin en luisterend oor in haar buurvrouw, mevrouw Hordijk. Vijf jaar lang gaan ze regelmatig bij elkaar op de borrel en er worden zelfs plannen gemaakt om gezamenlijk een stuk tuin aan te leggen. Het gaat mis als mevrouw Hordijk onaangekondigd een carport laat plaatsen. Deze carport staat letterlijk en figuurlijk tussen hen in. Ook de tuinen, die ooit een gezamenlijk project moesten worden, zijn nu onderwerp van heftige discussies. Al 10 jaar lang vliegen de beschuldigingen over en weer. Aan mr. Visser de taak voor eens en voor altijd een grens te stellen.

10x14 Dag Sinterklaasje

 • 2006-03-04T23:00:00Z — 25 mins

Henk van der Kroon is al veertig jaar lang Sinterklaas. Ooit begon hij met een optreden als Sint voor de scouting, inmiddels is hij voorzitter van een heuse Sinterklaascentrale met een behoorlijk aantal hulpsinterklazen in dienst. Via zijn website ontvangt hij een aanvraag voor Sinterklaas van Dennis van der Linden. Deze ziet Sinterklaas graag langskomen op 2 december. Henk verwerkt zijn aanvraag en stuurt een bevestiging. Maar op de afgesproken datum laat Dennis Sinterklaas niet binnen. Hij heeft de bevestiging niet ontvangen en heeft inmiddels een andere Sint besteld. Henk van der Kroon is woedend. Want Sinterklaas de deur wijzen, dat kan toch zomaar niet.

10x15 Damwand

 • 2006-03-11T23:00:00Z — 25 mins

De heer Floren en de heer Goossens zijn buren. Als scheiding tussen hun achtertuinen is door Floren, met toestemming van Goossens, een schutting opgericht. Voorheen stonden daar een aantal hooggegroeide coniferen. Die zijn door Goossens gerooid, waarna hij een haag van ongeveer twintig kleine taxusboompjes heeft geplant. Floren vreest dat deze taxushaag in de toekomst problemen gaat veroorzaken: tegen de schutting duwende takken, wortel-doorgroei en het ontnemen van licht. Daarom meent hij dat de haag moet worden verwijderd, of in ieder geval verplaatst. Hij betwist bovendien ooit toestemming te hebben gegeven voor het planten van de haag. Goossens voelt er echter niets voor om tegen de babyblauwe schutting van Floren aan te moeten kijken en denkt er niet over zijn taxushaag weg te halen.

10x16 Sleutel tot de poort

 • 2006-03-18T23:00:00Z — 25 mins

Bas en Trudi Vuijk wonen in een huis zonder achterom. Toch kunnen zij met de kliko moeiteloos naar voren, via de oprit van de buren. Dat doen zij zo al 30 jaar. De buren, de familie van der Perk, hebben daar geen problemen mee. Het enige wat de familie Vuijk moet doen is even om toestemming vragen. En dat gebeurt lang niet altijd. Om dit toch af te dwingen plaatst de familie van der Perk een hek op de oprit waarvan alleen zij de sleutel hebben. De familie Vuijk is met stomheid geslagen. Waar moeten ze nu met de kliko naartoe?

10x17 Tocht

 • 2006-03-25T23:00:00Z — 25 mins

Ferry en Adrien Ripson wonen al een tijdje in een chalet op een camping als ze een flat krijgen aangeboden van woningbouwvereniging ‘Wonen West Brabant’. Beiden zijn blij van de camping af te kunnen en accepteren deze flat. Maar een echte verbetering is het niet. Het flatgebouw is niet goed onderhouden en het tocht er verschrikkelijk. Ferry en Adrien melden dit meerdere malen bij de woningbouwvereniging, maar die laten hen letterlijk in de kou staan.

10x18 Kraan en co

 • 2006-04-01T22:00:00Z — 25 mins

Henk en Francesca zijn samen hun nieuwe huis aan het inrichten. Beiden hebben een uitgesproken smaak en dat botst nogal eens. Maar over het badmeubel van de firma Oude Geerdink zijn ze het direct eens. Het is precies wat ze zoeken. Het is ook nog eens een showroommodel en mag voor een zacht prijsje weg. Henk en Franceska kunnen hun geluk niet op. Totdat ze thuis gaan uitpakken en ontdekken dat de kranen niet zijn meegeleverd.

10x19 Parkeerverbod

 • 2006-04-08T22:00:00Z — 25 mins

Meneer Mestemaker is zo ongeveer opgegroeid in de vrachtwagen. Zijn wagen is zijn meest waardevolle bezit en die houdt hij dan ook graag in het zicht. Als hij een huis koopt op een recreatiepark bedingt hij daarom een parkeerplaats voor zijn wagen vlak voor de deur. Omdat meneer Mestemaker later geen gedonder wil, laat hij deze afspraak op papier zetten. Geen vuiltje aan de lucht, totdat het park een nieuwe eigenaar krijgt. Deze vindt de vrachtwagen een doorn in het oog. Hij houdt zich niet aan de gemaakte afspraak en heft de parkeerplaats van meneer Mestemaker op.

10x20 Balkonlekkage

 • 2006-04-15T22:00:00Z — 25 mins

Willy Burgers is eigenaresse van een bovenwoning in Rotterdam. Met haar benedenburen, de familie Akker, kan ze het goed vinden. Ze drinken zelfs af een toe een borreltje met elkaar. Maar als er een scheur wordt ontdekt in het balkon van Willy ontstaat er meteen ook een scheur in de onderlinge verhouding. Want wie gaat het herstel betalen? Er zijn goede afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten bij gezamenlijke reparaties aan het huis. Maar volgens de familie Akker valt het balkon van Willy niet onder deze regeling. Het is haar eigen balkon, en daarmee is het herstel voor haar rekening. Willy ziet dat anders. Haar balkon is immers het dak van hun slaapkamer.

10x21 Gammele buffetkast

 • 2006-04-22T22:00:00Z — 25 mins

Sinds hun trouwen hebben Toon en Silvia Wesdijk veel tijd en geld geïnvesteerd in hun interieur. Om het huiselijk geluk compleet te maken hebben ze alleen nog een buffetkast nodig. Ze kopen deze bij Leo Kleinendorst, eigenaar van het Tapijt Meubels en Gordijncentrum bij hun in de buurt. Bij bezorging valt Silvia al op dat de deurtjes niet helemaal recht hangen. Als er ook nog een scharnier afbreekt trekt ze aan de bel. De kast is niet in orde. Na een vruchteloos bezoek van een monteur en de fabrikant hebben Silvia en Toon er geen vertrouwen meer in. Ze willen hun geld terug.

10x22 Toiletverdriet

 • 2006-04-29T22:00:00Z — 25 mins

Hans Nelemans is gehandicapt, maar probeert zo onafhankelijk mogelijk door het leven te gaan. Met die reden kocht hij bij de firma Pronk Ergo een aangepast toilet. Het toilet heeft een flexibele afvoerpijp, waardoor het mogelijk is het toilet omhoog en omlaag te laten gaan. Bijna drie jaar later is deze afvoerpijp lek. De reparatie is zo voor elkaar, maar de rekening liegt er niet om. Bijna 600 euro moet Hans betalen. En omdat het gaat om een zogenaamd ‘slijtageonderdeel’ valt de reparatie niet onder de garantie. Hans voelt zich bekocht. Hij wil dat Pronk Ergo de reparatiekosten vergoedt.

11x01 Zompig Zuidland

 • Season Premiere

  2006-09-25T22:00:00Z — 25 mins

In het pittoreske Zuidland wordt de sfeer danig verpest door een fikse burenruzie. De familie Verrijp en de familie van Gijzen liggen elkaar niet vanaf het moment dat ze buren worden. De buren wisselen geen woord met elkaar, totdat de Van Gijzens er achterkomen dat Adriaan Verrijp de gezamenlijke afwatering heeft afgedopt. Hun tuin verandert langzaam in een zompige modderpoel. Zij eisen dat de heer Verrijp de afwatering weer in oude staat herstelt. Mijnheer Verrijp meent echter dat het zijn systeem is. Hij is helemaal niet van plan om de Van Gijzens weer aan te sluiten.

11x02 Prijzig Penthouse

 • 2006-10-02T22:00:00Z — 25 mins

Eric Dikeb koopt de woning van zijn dromen. Een luxe penthouse in het centrum van het Brabantse Asten, compleet met lift. De verkoper, agrariër Jan Wijnen, heeft het complex zelf gebouwd. Zelf is hij ook nog eigenaar van een appartement in het complex. Bij het tekenen van het koopcontract wordt op aandringen van Eric een bedrag van 100 euro afgesproken voor de maandelijkse servicekosten, maar al gauw blijkt dat er voor al die luxe een stuk meer betaald moet worden. Erik houdt voet bij stuk en is niet van plan om meer te gaan betalen. Jan Wijnen vindt dit onterecht. Hij hoeft toch niet op te draaien voor de woonkosten van een ander?

11x03 Werk aan de Berk

 • 2006-10-09T22:00:00Z — 25 mins

Wilma en Isuf Haxhia zijn blij met hun koopwoning in Maasdam en de fijne tuin die erbij hoort. Maar hun woonplezier wordt het hele jaar door vergald door de berkenboom van hun buren, de familie Snijders. De vallende zaadjes van de berk bezorgen Wilma zelfs hyperventilatie aanvallen. Haar man Isuf kan het op een dag niet meer aanzien en vliegt op zijn slippers de boom in om de berk te snoeien. Maar dat haalt weinig uit, want de zaadjes blijven komen. Niet alleen Isuf en Wilma hebben last van de boom, de hele buurt protesteert. De familie Snijders wil de boom houden, terwijl de familie Haxhia alles op alles zet om de boom weg te krijgen.

11x04 De Paardensprong

 • 2006-10-16T22:00:00Z — 25 mins

Ysbrand Veenstra doet al een aantal jaren mee aan de paardenmarathon van Egypte in Friesland, een marathon met paard en wagen waarbij het van belang is hoe snel je de hindernis neemt. Dit jaar gaat het behoorlijk mis. Bij het aanrijden van de laatste hindernis, de waterbak, komen de wielen van de kar terecht in een kuil. De wagen kantelt en raakt zwaar beschadigd. Het paard Odin slaat op hol. Volgens Ysbrand is de organisatie van de marathon, de Stichting Samen Gestelde Wedstrijd Friesland, verantwoordelijk voor zijn val omdat het parcours niet deugde. De stichting denkt daar heel anders over; zij vinden Ysbrand een slechte menner en willen niet betalen voor zijn schade.

11x05 Bakfiets

 • 2006-10-23T22:00:00Z — 25 mins

Hans van Sterkenburg heeft flinke mazzel op Koninginnedag. Recht voor zijn stamkroeg Peep in Amsterdam-Oost is een parkeerplek vrij. Maar zijn oranjevreugde wordt ruw verstuurd wanneer hij bij het inparkeren een klein kinderfietsje raakt, dat aan een bakfiets gemonteerd is. Alex St. Claire, de eigenaar van de fietsenwinkel naast café Peep, heeft het obstakel gemonteerd om automobilisten op afstand te houden en zijn bakfiets te beschermen. Hans is ervan overtuigd dat de fietsenmaker verantwoordelijk is voor zijn schade, maar de fietsenmaker weet zeker dat Hans zelf beter had moeten opletten en dat hem niets te verwijten valt.

11x06 Zure Honingbomen

 • 2006-10-30T23:00:00Z — 25 mins

Ad en Margot de Bruine hebben een leuk huis gekocht in de Kastanjestraat in ’s Gravenpolder, Zeeland. Ze nemen de statige kastanjes voor hun huis voor lief, maar echt blij zijn ze er niet mee. Ze zijn dan ook behoorlijk opgelucht wanneer de gemeente ze bericht dat de bomen gaan verdwijnen, maar die opluchting duurt niet lang. Er komen honingbomen voor in de plaats. Ad en Margot maken onmiddellijk bezwaar, maar dat helpt niet. Groot is hun consternatie wanneer blijkt dat de wortels van de bomen hun terras omhoogduwen. Ze willen nog maar één ding: die honingbomen moeten weg.

11x07 Voetjes van de Vloer

 • 2006-11-06T23:00:00Z — 25 mins

Het Oosterhoutse vrijetijdskoor geeft elk jaar een wervelende voorstelling. Toos de Slegte spaart geen enkele moeite om de avond een succes te maken. Ook dit jaar wordt er flink uitgepakt. In buurthuis de Pannehoef geeft het koor een optreden waar het zelfs een dansschool voor inhuurt. Aan het eind van de avond gaat iedereen tevreden naar huis. Maar als de beheerders van de Pannehoef maandagochtend de vloer schoonmaken blijkt dat de dansers paraffine gestrooid hebben. Een ramp, want in combinatie met water is de vloer spekglad geworden. Het buurthuis vindt dat het koor de schade moet dragen, maar het koor vindt dat de Pannehoef vooraf had moeten waarschuwen voor de gevolgen van paraffine.

11x08 Buitenspel

 • 2006-11-10T23:00:00Z — 25 mins

In Biddinghuizen spelen de lokale voetbaltalentjes op een speciaal daarvoor aangelegd, geasfalteerd trapveldje. Met name de wat oudere jeugd trapt er vaak een balletje. Dit tot groot ongenoegen van mevrouw Snel. Zij gunt deze jongeren hun veldje, maar haar huis,wat er pal achter ligt, is regelmatig doelwit van ongecontroleerde ballen. Zij is slechtziend en ziet de ballen niet aankomen. Iedere keer weer krijgt zij de schrik van haar leven. Om nog maar niet te spreken over de gesneuvelde ruitjes en kapotte buitenlampen. De oplossing van de gemeente is een ballenvanger, maar ook daar wordt overheen getrapt. Volgens mevrouw Snel wellicht expres. De gemeente vindt dat daar niks aan is te doen, maar wat vindt De Rijdende Rechter?

11x09 Je kan het dak op

 • 2006-11-13T23:00:00Z — 25 mins

Bart en Jo Buylinckx wonen met veel plezier in hun koophuis in Oisterwijck. Dat er in hun straat ook veel woningen zijn van woningstichting St Jozef maakt ze niets uit. Dat lijkt zelfs heel gunstig voor het echtpaar uit te pakken wanneer de woningstichting in 2002 van al haar huizen in de straat het dak gaat renoveren. Eigenaren van koophuizen mogen ook meedoen, en krijgen subsidie. Maar wanneer Bart en Jo horen dat ze zelfs mét subsidie 5000 euro voor hun nieuwe dak op tafel moeten leggen haken ze verschrikt af. Maar dan gaat de woningstichting in 2006 opnieuw daken renoveren, maar nu kost het de huiseigenaren maar 2000 euro. Voor die prijs willen Jo en Bart ook wel een nieuw dak.

11x10 Parkeren tussen de prei

 • 2006-11-27T23:00:00Z — 25 mins

Dick Kon geniet dagelijks van zijn moestuin in Ameide, Alblasserwaard. Het liefst gaat hij op de fiets naar zijn zelfgekweekte fruit en groenten. Maar omdat hij vorig jaar twee nieuwe heupen heeft gekregen is hij met koud weer genoodzaakt om met de auto te gaan. Al van oudsher parkeert Dick Kon zijn auto voor het hek van Klaas van Oort, een mede-tuinder. Die heeft daar geen problemen mee, behalve wanneer hij zijn land wil gieren, dan zet hij hek open, zodat iedereen weet dat ze er niet kunnen staan. Maar Dick Kon vindt die regel maar onzin. Hij wil het hele jaar door kunnen parkeren bij zijn moestuin.

11x11 De dakopbouw

 • 2006-12-04T23:00:00Z — 25 mins

Kees van Es begint vol goede moed aan het uitbreiden van zijn huis. Handig als hij is start hij zelf met zijn nieuwe dakopbouw. Alleen metselen kan hij niet, dus daar huurt hij twee heren voor in. De bouw vordert gestaag en op het dak verrijst een eerste zijmuurtje. Dan ziet de buurvrouw van Kees, Herma Essink, dat Kees op haar dak aan het bouwen is. Ze spreekt hem erop aan, maar Kees vindt dat hij de bouw niet meer kan stoppen. De dakopbouw is klaar, maar Herma laat het er niet bij zitten. Ze schrijft Kees brieven dat hij de zijmuur moet verplaatsen. Maar Kees wil er niets van weten, hij wil zijn opbouw laten staan.

11x12 De Roos

 • 2006-12-11T23:00:00Z — 25 mins

Wanneer de ouders van Thijs Roos overlijden laten ze hem een geldbedrag na. Thijs wil het geld besteden aan een bijzondere aankoop om de herinnering aan zijn ouders levend te houden. Hij besluit om een nieuw slaapkamer-ameublement aan te schaffen, met een uitgesneden roos aan het hoofdeind van het bed. Hij komt terecht bij meubelmaker Van den Broek. Deze maakt het bed, een kast, side-tables en twee butlers voor een bedrag van 4150 euro. Iedereen lijkt tevreden, maar dan merkt Thijs dat er wel heel snel krassen in de lak van zijn nieuwe bed komen. De meubelmaker belooft de klachten op te lossen, maar dat wordt keer op keer uitgesteld. Thijs neemt er geen genoegen meer mee.

11x13 Kort lontje

 • 2006-12-18T23:00:00Z — 25 mins

Jan en Annie van den Bosch wonen al veertig jaar in de historische dorpskern Dennenburg, gemeente Oss. Elke keer opnieuw zien ze de jaarwisseling met angst en beven tegemoet. Een aantal van hun buren steken dan vuurwerk af, vlakbij hun rietgedekte kap. Het echtpaar is als de dood dat hun huis in vlammen opgaat. De buren zijn niet van plan om Jan en Annie ter wille te zijn en het vuurwerk ergens anders af te steken. Jan zoekt het daarom hogerop. Hij wil dat de gemeente Oss de Algemene Plaatselijke Verordening toepast en het gebied rondom zijn huis tot vuurwerkvrije zone verklaart. Maar de gemeente is dat helemaal niet van plan.

12x01 Wie de bal kaatst

 • Season Premiere

  2007-01-01T23:00:00Z — 25 mins

nieuwe biljartclub op. De nieuwe club kan terecht bij het plaatselijke wijkcentrum, waar Bert beheerder is. Maar na twee jaar komt de klad erin. Bert speelt steeds minder mee, en Henk en wat maten vinden het wijkcentrum steeds ongezelliger worden. Achter de rug van Bert om zoeken Henk en zijn makkers een nieuwe locatie en nemen de wedstrijdballen uit het wijkcentrum mee. Bert is beheerder van kasgeld, maar Henk wil, behalve de ballen, ook nog het geld hebben. Bert wil daar niets van horen: hij wil juist de ballen terug!

12x02 Om zeep geholpen

 • 2007-01-08T23:00:00Z — 25 mins

Het echtpaar Van Oort is al 53 jaar getrouwd en woont in Lienden. De laatste twee jaar ervaart het echtpaar chronische gezondheidsklachten; hoofdpijn, longklachten en slapeloze nachten. Ze weten precies wat hun klachten veroorzaakt: De chemische zeepdampen uit de wasmachine en vaatwasser van hun buurvrouw, Maureen Maidman. Het echtpaar klaagt bij buurvrouw Maidman, maar die is zich van geen kwaad bewust. Zelf heeft ze nergens last van, en niet meer wassen is echt geen optie. Wanneer het echtpaar Van Oort haar midden in de nacht begint te bellen is ook bij haar de maat vol. Wie veroorzaakt er nou werkelijk overlast?

12x03 De illegale hond

 • 2007-01-15T23:00:00Z — 25 mins

De Mulders zijn echte dierenvrienden. Nog steeds rouwen zij om wijlen hun viervoeter Roderick, die in het voorjaar van 2006 geheel onverwacht doodging. Maar het reglement van hun wooncomplex verbiedt het nemen van een nieuwe hond, het bestuur is daar heel stellig in. Het echtpaar Mulder vindt zo’n strenge handhaving schandalig. Mevrouw Mulder kwijnt weg zonder hond, haar sociale leven stort in en ze komt nooit meer buiten. Mogen de Mulders toch een nieuwe hond of geldt hier: regels zijn regels?

12x04 Om de tuin geleid

 • 2007-01-22T23:00:00Z — 25 mins

De bejaarde mevrouw Van den Broek loopt als sinds jaar en dag via de tuin van buurvrouw Van den Berg naar de straat. Dit recht van overpad is bij de woningstichting vastgelegd. Buurvrouw Van den Berg heeft op zich geen bezwaar tegen het overpad maar ze wil graag een laag hekje plaatsen zodat haar tuin wordt afgesloten van de weg. Dan kan ook haar hondje Jusko buiten zijn, zonder dat hij de straat oprent. Als ze dit voorstelt aan mevrouw Van den Broek slaat de vlam in de pan. Voor de bejaarde buurvrouw moet alles blijven zoals het is, dat hekje mag er onder geen beding komen.

12x05 Lijdensweg

 • 2007-01-29T23:00:00Z — 25 mins

In het landelijke Noordseschut struint Jan Annen wat graag door de tuin van buurman Baron. Hij heeft een recht van overpad. Hij vindt dat zijn buurman Baron het gedeelde pad beter moet onderhouden, want hij moet om struiken en planten heen naar de openbare weg. Baron voelt daar weinig voor, zelf gebruikt hij het pad niet. Daarnaast heeft het pad volgens hem geen enkel nut, nu Annen al jaren iets verderop een grote oprijlaan heeft. Baron heeft schoon genoeg van het geklaag en wangedrag van Annen, die takken en planten vernielt en in de sloot gooit. Annen wil dat Baron het pad niet laat dichtgroeien, Baron wil dat het recht van overpad helemaal wordt opgeheven.

12x06 Eens gegeven

 • 2007-02-05T23:00:00Z — 25 mins

Het echtpaar Jacobs heeft een prachtig kunstwerk aan hun gevel hangen. Het is het logo van basisschool Het Kempke, de voormalige basisschool van hun kinderen. Wanneer Het Kempke in 2004 haar deuren sluit, worden alle spullen weggegeven. Het echtpaar Jacobs bemachtigt tot hun grote blijdschap het schoollogo. Maar anderhalf jaar later vindt de maker van het kunstwerk dat het logo helemaal verkeerd hangt aan de gevel van de familie Jacobs. Het schoolbestuur vraagt het logo daarom terug, maar daar is de familie Jacobs het niet mee eens, want “eens gegeven, blijft gegeven”.

12x07 Snoei de berk

 • 2007-02-12T23:00:00Z — 25 mins

In Spijkenisse klaagt Harry Valk over de overhangende takken van de berkenboom van buurvrouw Bep van Drongelen. Harry vindt dat hij haar altijd ter wille is, maar nu hij die takken weg wil hebben weigert ze. Buurvrouw Van Drongelen vindt de eis van Harry belachelijk. Zijn tuin is volgens haar een grote puinhoop, met name een dode conifeer en een aantal hoog opgestapelde vuilniszakken zijn haar een doorn in het oog. Voor haar is de zaak klip en klaar: Harry moet eerst zijn tuin opruimen, dan valt er misschien nog te praten over de takken van haar berk.

12x08 Zompig Zuidland

 • 2007-02-19T23:00:00Z — 25 mins

In het pittoreske Zuidland wordt de sfeer danig verpest door een fikse burenruzie. De familie Verrijp en de familie Van Gijzen liggen elkaar niet vanaf het moment dat ze buren worden. Ze wisselen geen woord met elkaar, totdat de Van Gijzens er achterkomen dat Adriaan Verrijp de gezamenlijke afwatering heeft afgedopt. Hun tuin verandert langzaam in een zompige modderpoel. Zij eisen dat de heer Verrijp de afwatering weer in oude staat herstelt. Mijnheer Verrijp meent echter dat het zijn systeem is. Hij is helemaal niet van plan om de Van Gijzens weer aan te sluiten.Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 26 september 2006.

12x09 Voegverdriet

 • 2007-02-26T23:00:00Z — 25 mins

Het voegen van de gevel heeft hij uitbesteed aan voegbedrijf Verwer. Rein is meer dan ontevreden over het geleverde werk. Op zijn beurt vindt Roelof Verwer dat hij precies heeft geleverd wat afgesproken was. Al snel blijkt dat de heren het op geen enkel punt eens zijn over de gemaakte afspraken. Moet mr. Visser voor leugendetector gaan spelen?

12x10 Voor paal gezet

 • 2007-03-12T23:00:00Z — 25 mins

De gepensioneerde Arie Klein woont met veel plezier in een flat in Rijswijk. De garage die bij zijn flat hoort, gebruikt hij om te klussen en zijn auto te parkeren. Maar het plezier dat hij van zijn garage heeft wordt sinds een paar jaar behoorlijk vergald. De vereniging van eigenaren heeft recht tegenover zijn garage parkeerpaaltjes geplaatst om wildparkeren op het gezamenlijke achterterrein tegen te gaan. Dat is voor een viertal bewoners erg fijn, want die hebben achter die paaltjes een privé parkeerplek. Maar Arie heeft sindsdien moeite met het in- en uitrijden van zijn garage. Arie wil de paaltjes weg hebben, maar daar denkt de VVE heel anders over.

12x11 Zonder genoegen

 • 2007-03-19T23:00:00Z — 25 mins

Het echtpaar Rog heeft hard geklust aan hun tuinhuis op het volkstuincomplex 'Tot Ons Genoegen' in Rijswijk. Maar als er een ander huisje vrijkomt bij een ander tuinencomplex, besluiten zij 'Tot Ons Genoegen' te verlaten. Door de verbouwing is het huisje van Dirk en Angelique Rog in waarde gestegen Ze willen al hun inspanningen omzetten in klinkende munt en denken aan een verkoopprijs van 8000 euro. Maar het bestuur hanteert de regel dat er maximaal 5000 euro voor gevraagd mag worden. Schoorvoetend gaat de familie Rog akkoord en het huisje wordt inderdaad voor 5000 euro verkocht. Maar nu wil de familie toch de resterende 3000 euro hebben van het bestuur.

12x12 Tuin op de schop

 • 2007-03-26T22:00:00Z — 25 mins

Elke dag opnieuw ergert Co Bos zich aan de bolconiferen van zijn buurman Hans de Korte. En ook de berken in de achtertuin zijn voor Co een dagelijkse ergernis. Op zijn beurt heeft Hans De Korte ook wel wat te klagen over buurman Bos. Hij wil dat er een schutting verplaatst wordt en dat er een afwatering van een aanbouw wordt aangepast. De eisen vliegen over en weer. De Rijdende Rechter pakt het grondig aan