• 4
    watchers
  • 15
    plays

De Tiende van Tijl

Specials 2014 - 2021

  • 2014-12-26T21:00:00Z
  • 40m
  • 2h 40m (4 episodes)
Tijl Beckand provides classical music with a modern twist. Because he will let you hear the most beautiful classical pieces and with his infectious enthusiasm he will make you appreciate the music too! From surprising classical performances on the construction site, in the hospital and in the homeless shelter to a competition between aria singers and from well-known Dutch singers who perform a classical piece to playlist tips for a wedding or funeral... Tijl transforms every Dutch person from dummy to diehard fan of classical music!

4 episodes

De 24 Préludes van Frédéric Chopin vormen samen niet alleen één geheel, ze worden gezien als het belangrijkste en invloedrijkste werk dat voor piano is gecomponeerd. Wie was de geestelijk vader van deze muziek? Waar kwam hij vandaan? Welke mysteries waren er rondom zijn dood? Tijl Beckand reist in de derde Tiende van Tijl special van Warschau, naar Mallorca tot Parijs en ontrafelt niet alleen onder welke barre omstandigheden dit meesterwerk tot stand kwam, hij ontleedt ook samen met pianist Paolo Giacometti de Préludes en gaat op zoek naar de essentie achter de muziek.

De Johannes-Passion, de absolute underdog als het gaat om de paascomposities van Johann Sebastian Bach. Onterecht en doodzonde, aldus Tijl, en dus wordt het tijd voor kennismaking met het grote publiek. De expeditie voert naar Leipzig, waar de Johannes-Passion op Goede Vrijdag in 1724 voor het eerst het levenslicht zag, maar ook langs de verschillende godshuizen van onze religierijke samenleving, waar Tijl jongeren vraagt hoe zíj naar Jezus en zijn lijdensweg kijken. De allesoverstijgende muziek van Bachs baanbrekende meesterwerk, voor de gelegenheid door het Nederlands Blazers Ensemble op multireligieuze wijze bewerkt, maakt deze speciale editie compleet.

Deze kerst maakt Tijl Beckand een special over de Negende van Beethoven. In 2020 viert de hele wereld dat Ludwig van Beethoven, componist van talloze klassiekers, 250 jaar geleden geboren werd. In deze special geeft Tijl een voorproefje op dit bijzondere klassieke jaar en reist af naar de mogelijke Nederlandse(!) geboorteplaats van Beethoven, Zutphen. Ook krijgt hij een bijzondere rondleiding door het gerenoveerde Felix Meritis, waar de Nederlandse première van de Negende plaatsvond. Tijl reist verder de grens over naar Japan, waar de Negende groter is dan waar ook ter wereld. Wat doet dit stuk met Japanners, waarom raken zij er zo van in vervoering? Ook spreekt hij met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest om erachter te komen waarom het stuk zo baanbrekend was en welke rol het speelt in de muziekgeschiedenis.

Waar Mahler in eigen land, of elders in Europa, nauwelijks erkenning kreeg, werd hij in Nederland direct omarmd. Willem Mengelberg, destijds chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, haalde Mahler voor het eerst naar Nederland. Tijl vertelt over de eerste kennismaking van Mahler met de Amsterdamse musici en over de innige band die hij met ons land kreeg.

Loading...