Review by Theo Kallström

The Mummy 2017

Universal hade storslagna planer på att skapa ett nytt filmmonsterunviersum då de släppte den nya versionen av den klassiska legenden om Mumien. Det märks alldeles klart att The Mummy vill vara en äventyrsfilm i stil med Brendan Fraser-klassikern The Mummy från sent 90-tal eller Spielbergs Indiana Jones-filmer, men slutresultatet landar långt ifrån dessa ambitioner. Alex Kurtzmans The Mummy är ett rörigt hopkok som rider på Tom Cruises Mission: Impossible-hype och i alltför hög grad försöker efterlikna denna. Och introduktionen verkar ju lovande, men nerförsbacken kommer tätt inpå och filmen lyckas aldrig återvända från gropen den grävt åt sig.

Tom Cruise sköter huvudrollen som han brukar, men känns överraskande malplacerad här. Han är lämpad för storslagna actionscener (och tro mig, denna film erbjuder alldeles tillräckligt med sådana stunder) men är inte speciellt trovärdig som en akademiker i stil med Fraser eller Harrison Ford. Resten av ensemblen hänger med och sköter sig hyfsat men ingen lämnar ett speciellt djupt avtryck efter sig. Den kriminellt underutnyttjade Russel Crowe gör bäst ifrån sig i en roll som alldeles tydligt har skapats bara för att återanvändas i möjliga framtida filmer. Denna film gör det för övrigt alldeles för övertydligt klart för sig att den är den första delen i en planerad filmserie och de tilltänkta banden till eventuella framtida filmer känns framkrystade och onaturliga.

The Mummy skenar alltså mycket snabbt in på villospår och övergår från en lovande äventyrsfilm till något som liknar en B-klassens skräckis. De övernaturliga elementen tar snart över hela filmen och då försvinner varje gnutta av logik och ordning från manuset. Intrigen är överkomplicerad, svårt att få ett grepp om och saknar ett tydligt syfte. Hela filmen känns överproducerad, actionscenerna är generiska och mot slutet liknar denna mera än dålig katastroffilm än något som verkligen kunde ge vägkost för ett nytt filmuniversum.

loading replies
Loading...